Na hlavný obsah

Problematická ulica v Bratislave by mala byť opäť bezpečná. Ozýva sa kritika, že mesto nepomohlo ľuďom bez domova

Na mieste sa združovali díleri drog, no boli tam aj bezdomovci.

Problematická ulica v Bratislave by mala byť opäť bezpečná. Ozýva sa kritika, že mesto nepomohlo ľuďom bez domova
Na snímke príbytky na Astronomickej ulici. Foto: RTVS

Bezpečnosť obyvateľov a boj proti drogám či ochrana tých, ktorí nemajú kam ísť? Bratislavský Ružinov dáva do poriadku miesto, kde sa združovali díleri drog a zmenilo sa na odstrašujúcu zónu.

Podľa Amnesty International však mestská časť prinútila vysťahovať sa aj ľudí bez domova a nepomohla im s náhradným ubytovaním. Starosta mestskej časti Martin Chren nesúhlasí.

Astronomickej ulici v bratislavskom Ružinove sa ešte pred pár týždňami ľudia vyhýbali. Odstrašovali ich desiatky predajcov drog, ich klienti a ľudia bez domova.

Na mieste ešte koncom októbra bývalo približne 20 ľudí v provizórnych obydliach a stanoch. Dnes je tu zväčša vyklčovaná plocha, z ktorej mestská časť Ružinov postupne vynáša tony odpadu, ktoré tam bývalí obyvatelia nanosili.

Situácii na Astronomickej ulici v Bratislave sa venovala v relácii Správy RTVS redaktorka Natália Dvoranová:

„Keď sa pozriete okolo seba, dodnes tu stoja chatky, v ktorých títo ľudia bez domova bývajú. V čom bol problém, bola komunita zhruba 20 dílerov a narkomanov, ktorí sa sem presunuli priamo z bývalého Pentagonu,“ upresnil Martin Chren.

V budove vo Vrakuni nazývanej Pentagon od zavedenia kamier a policajnej stanice už žiť nechceli, usadili sa preto na Astronomickej ulici. Odtiaľ teraz odišli dobrovoľne, tvrdí starosta. Mestská časť územie vraj iba čistila od náletových drevín a odpadu. Díleri odišli preto, lebo stratili klientov.

„Kúsok od nás prichádzali zákazníci kupovať si drogy taxíkom. To, čo nazývame obydliami, boli hlavne takéto stany, ktoré si mnohí aj sami odniesli. Tu je zasa vidieť veľké množstvo striekačiek, vypálené auto,“ opísal Chren.

Mesto vraj pomoc ponúklo

Podľa Amnesty International však išlo o nútené vysťahovanie uprostred zimy, čo je v rozpore s ľudskými právami. „Za to, že sú to ľudia bez domova, to neznamená, že im môžeme len tak proste zbúrať príbytky. Pre tých ľudí to bolo jediné miesto, kde mohli tráviť zimu,“ uviedla riaditeľka o. z. Vagus Alexandra Kárová.

„Vzhľadom na to, že neprebehlo žiadne násilie a zároveň, že išlo o tú istú skupinu ľudí, ktorá 15 rokov nerešpektovala žiadne práva ľudí vo Vrakuni, nemáme vôbec nejaké zlé svedomie,“ argumentoval starosta Ružinova.

„Ak mestská časť zaregistruje v lokalite ľudí, ktorí nemajú iné východisko, ako bývať v stanoch alebo v improvizovaných chatkách na jej území, prvým krokom musí byť zabezpečenie sociálnej podpory,“ informovala hovorkyňa Amnesty International Slovensko Natália Šmídová.

Bývalí obyvatelia vraj každý návrh pomoci ignorovali. „Počas tých štyroch týždňov, predtým než sme začali búracie práce, sem pravidelne chodili naši pracovníci. Dokonca my sme im všetkým ponúkli prácu, že môžu chodiť zbierať odpadky. Ani jeden z nich nemal záujem,“ povedal Chren.

Podľa slov starostu sa slušní ľudia bez domova, ktorých obydlia tu stále stoja, narkomanov báli a po ich odchode mu dokonca poďakovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny