Na hlavný obsah

Rely Dakar: Svitko jedným z pretekárov, ktorí dokázali prísť do kempu F, Varga zastavil v kempe C

Svitko sa vo virtuálnom poradí posunul na deviate miesto.

Rely Dakar: Svitko jedným z pretekárov, ktorí dokázali prísť do kempu F, Varga zastavil v kempe C
Na snímke slovenský pretekár Dušan Svitko. Foto: Facebook/Stefan Svitko Fanclub -© MCH photo

Slovenský motoristický pretekár Štefan Svitko figuroval po úvodnom dni šiestej etapy rely Dakar na ôsmom mieste. Na vedúceho Francúza Adriena van Beverena stratil 13:09 minúty a vo virtuálnom poradí poskočil na deviate miesto. Šiesta etapa tohtoročného Dakaru je dvojdňová, jazdci museli zastaviť v najbližšom bivaku a až do úplného cieľa v meste Šubajtah nemajú k dispozícii svoj tím.

Svitko bol jedným z dvanástich pretekárov, ktorí dokázali vo štvrtok (11.1.) prísť do kempu F. Žiadny z týchto jazdcov sa ďalej nedostal. Prvé dve miesta obsadili Hondy, za van Beverenom zaostal o 21 sekúnd Ricky Brabec z Francúzska a najlepšiu trojku doplnil dvojnásobný víťaz prestížnej rely Toby Price z Austrálie na továrenskej KTM.

V celkovom hodnotení poskočil do čela Brabec, ktorý vystriedal Rossa Brancha z Botswany. Svitko na KTM v službách Slovnaft Rally Teamu sa posunul vo virtuálnom hodnotení na deviate miesto a ak by pozíciu udržal, prebojoval by sa do top 10 premiérovo na tohtoročnom Dakare.

Vargovi sa nepodarilo prísť do kempu D


Jeho krajan Juraj Varga nebol medzi trojicou štvorkolkárov, ktorým sa podarilo prísť až do kempu D. Tam sa dostali Francúz Alexandre Giroud na Yamahe, Manuel Andujar z Argentíny (Dragon Rally) a Brazílčan Marcelo Medeiros z tímu Taguatur Racing. Varga zastavil na noc v kempe C a bol lepší z dvojice štvorkolkárov, ktorí dosiahli túto métu.

Trojica áut sa dostala naďalej do kempu E, ako prvý tam bol Švéd Mattias Ekström. Doterajší líder tejto kategórie, domáci pilot Jazíd Radží, havaroval a vypadol z boja o víťazstvo.

Spolu s nemeckým spolujazdcom Timom Gottschalkom neboli schopní opraviť svoje auto po nehode, ktorá sa stala na 51. kilometri. Z kamiónov bol najďalej Martin Macík z rýdzo českou posádkou, ktorý prišiel do kempu C.

Dvojdňový formát etapy so štartom aj cieľom v meste Šubajtah je tohtoročná novinka. Pretekári si môžu v kempoch navzájom pomáhať, zmena oproti vlaňajšku spočíva v absencii jedálne či obmedzenejšiemu výberu pomocníkov.

Keďže pretekári museli odstaviť svoje stroje v najbližšom kempe po 14.00 SEČ, je celé štartové pole rozmiestnené na ôsmich stanovištiach. V kempoch navyše nemajú signál ani prístup k priebežným výsledkom. Po maratónskej etape ich čaká v sobotu deň voľna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport