Na hlavný obsah

Ruské rakety zasiahli mesto Pokrovsk na východe Ukrajiny. Pri útoku zomrelo päť detí

Nálet si celkovo vyžiadal najmenej jedenásť obetí.

Ruské rakety zasiahli mesto Pokrovsk na východe Ukrajiny. Pri útoku zomrelo päť detí
Záchranné zložky zasahujú na mieste dopadu. Foto: Facebook/Vadym Filaškin

Ruský útok raketami namierený najmä na východoukrajinské mesto Pokrovsk si v sobotu (6. 1.) vyžiadal najmenej jedenásť mŕtvych, vrátane piatich detí. Oznámil to podľa agentúry AFP gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Ďalších osem ľudí utrpelo zranenia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom príhovore povedal, že Rusko musí pocítiť dôsledky každého takéhoto útoku. Útok viedli protilietadlovými strelami S-300 a zničili najmenej šesť domov v Pokrovsku a jeden v obci Rivne.

„Rusi na oblasť udreli raketami S-300 a zabili tak jedenásť ľudí a zranili ďalších osem,“ oznámil šéf správy Doneckej oblasti na sociálnych sieťach. Hlavný úder viedli na Pokrovsk, Rivne a okolie mesta Myrnohrad. Gubernátor tiež zverejnil fotografie zachytávajúce záchranárov prehľadávajúcich sutiny i obhorený automobil.

Zelenskyj vo svojom nočnom videu povedal, že Rusi musia za každý takýto útok pocítiť dôsledky. „Rusi úplne jednoducho zaútočili na obyčajné súkromné domy,“ povedal ukrajinský prezident. „A Rusko musí pocítiť, že žiadny z týchto útokov im neprejde bez následkov pre teroristický štát,“ dodal Zelenskyj.

Rusko v sobotu ostreľovalo okrem iného aj obce v Charkovskej oblasti. V Pivničnom v Doneckej oblasti zabili jedného človka a 45-ročný muž zomrel pri dnešných vzdušných úderoch na mesto Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti. Okrem toho bombardovanie juhoukrajinskej Chersonskej oblasti zranilo jedného dospelého a dve deti.

Strely S-300 sovietskej výroby boli pôvodne určené na protivzdušnú obranu. Rusko ich však používa proti cieľom na Ukrajine, hoci sa oproti iným strelám vyznačujú chabou presnosťou.

Pokrovsk, ktorý leží približne 40 kilometrov od frontu v neokupovanej časti Doneckej oblasti a 80 kilometrov od okupovaného Donecka, bol cieľom ruského ostreľovania už v piatok. Vlani v auguste si tam jeden útok vyžiadal deväť mŕtvych a 82 ranených. Mesto malo pred vojnou približne 60-tisíc obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet