Na hlavný obsah

Rusko môže v najbližších rokoch zaútočiť na niektorú z krajín NATO, zhodujú sa experti

Uviedol to nemecký minister obrany Pistorius.

Rusko môže v najbližších rokoch zaútočiť na niektorú z krajín NATO, zhodujú sa experti
Na ilustračnej snímke vlajka NATO. Foto: Unsplash

Nemeckí experti očakávajú, že Rusko v rozmedzí nasledujúcich piatich až ôsmich rokov vojensky zaútočí na niektorú z krajín Severoatlantickej aliancie (NATO). V piatok (19. 1.) zverejnenom rozhovore s denníkom Der Tagesspiegel to vyhlásil nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Bezprostredné napadnutie Ruskom podľa neho teraz nehrozí, ale Nemecko sa musí pripraviť. „Chcem našu spoločnosť prebudiť,“ povedal Pistorius o svojom varovaní pred ruskými mocenskými ambíciami a o tom, že Bundeswehr, ako sa nemecká armáda nazýva, musí byť na vojnový stret pripravený.

Ako opatrenie spomenul úpravu brannej povinnosti, posilnenie obranných kapacít, zefektívnenie zbrojárskeho priemyslu a tiež možné otvorenie armády pre tých, ktorí doteraz nevlastnia nemecký pas.

„Neboli by sme prví, kto by to v Európe urobil,“ povedal Pistorius o možnom vstupe nenemeckých občanov do armády. Povedal k tomu, že v Nemecku žijú ľudia napríklad aj v tretej generácii, ale stále nie sú občanmi krajiny.

Pistorius: Pomoc Ukrajine musí mať limity

Pistorius s denníkom Der Tagesspiegel hovoril aj o vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá podľa neho musí mať limity. „Nemôžeme vsadiť všetko naraz, ako niektorí požadujú. Sami by sme sa ocitli bezbranní,“ vysvetlil.

Poznamenal, že Nemecko je z európskych štátov najväčším podporovateľom Ukrajiny. Teraz je podľa neho aj na ostatných európskych krajinách, aby urobili viac. „Musí byť jasné, že keď Putin túto vojnu vyhrá a obsadí Ukrajinu, tak sa zvýši hrozba pre aliančné územia,“ dodal.

Rozhovor Der Tagesspiegel publikoval po tom, ako najpredávanejší nemecký list Bild v pondelok (15. 1.) zverejnil podrobnosti o tajnom nemeckom rizikovom scenári. Podľa neho by sa od tohtoročného februára mohlo začať zvyšovať napätie medzi NATO a Ruskom. To by následne v lete 2025 vyvrcholilo do bezprostrednej vojenskej hrozby.

Rusko by podľa tohto scenára mohlo na rozdúchanie konfliktu využiť hybridné formy v podobe propagandy, kybernetických útokov, dezinformácií a ruskej menšiny v Pobaltí.

Príprave na možný konflikt sa venuje viacero štátov NATO a tiež Švédsko, ktoré o vstup do aliancie usiluje. V Česku sa podľa náčelníka generálneho štábu českej armády Karola Řehku roky neviedla seriózna diskusia o obrane. V decembri v tejto súvislosti vyhlásil, že vojna s Ruskom síce teraz nie je pravdepodobná, ale nie je ani nepredstaviteľná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet