Na hlavný obsah

Nemecká armáda má rozpracovaný scenár možného stretu s Ruskom. Píše sa v ňom aj o hrozbe vojny

Nemecké ministerstvo obrany vraj analyzuje viacero možností.

Nemecká armáda má rozpracovaný scenár možného stretu s Ruskom. Píše sa v ňom aj o hrozbe vojny
Nemecký kancelár Olaf Scholtz. Foto: TASR/AP

Nemecká armáda má rozpracovaný podrobný scenár možného konfliktu krajín NATO s Ruskom. Počíta s nasadením desiatok tisíc nemeckých vojakov v Pobaltí a v Poľsku. Dokument, ku ktorému získal prístup najpredávanejší nemecký denník Bild, sa začína ruskou mobilizáciou tento rok vo februári a končí bezprostrednou hrozbou vojny v lete 2025.

Nemecké ministerstvo obrany scenár odmietlo komentovať, uviedlo ale, že sa venuje analýze rôznych možností vrátane tých, ktoré môžu byť krajne nepravdepodobné.

Podľa nemeckého scenára by Rusko mohlo vo februári začať s novou mobilizáciou, keď by do armády odviedlo 200-tisíc mužov. Následne by vďaka viaznucej západnej pomoci Ukrajine zaznamenalo značný úspech v jarnej ofenzíve proti ukrajinským silám.

Na vojenský postup by Moskva nadviazala rozsiahlymi kybernetickými útokmi predovšetkým v Pobaltí a tiež provokáciami, ku ktorým by v pobaltských republikách využila ruskú menšinu.

V septembri by potom Rusko využilo spoločné manévre so svojím spojencom Bieloruskom na rozmiestnenie 50-tisíc ruských vojakov na západe Ruska a v Bielorusku. Nemecký scenár počíta s ďalšou eskaláciou, kedy by v októbri Rusko premiestnilo do svojej enklávy

Kaliningradu medzi Poľskom a Litvou rakety stredného doletu. Zároveň by v Kaliningrade začalo s masívnou propagandou, kedy by tvrdilo, že krajiny Severoatlantickej aliancie sa pripravujú na inváziu.

Na čo sa má Rusko zamerať

Pozornosť Ruska by sa pritom podľa nemeckého scenára zamerala na suwalský priesmyk. Ide o strategický pás krajiny pozdĺž poľsko-litovskej hranice, ktorý oddeľuje Bielorusko od ruskej enklávy Kaliningradu.

Od decembra by v tejto oblasti mohol vypuknúť umelo vyvolaný pohraničný konflikt s radom mŕtvych. Spor by navyše využil možné zložité obdobie po prezidentských voľbách v USA. Vtedy by sa totiž by sa Spojené štáty mohli ocitnúť bez vedenia, upozornil Bild.

Nemecký dokument následne predpokladá mimoriadne zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN a rozmiestnenie vojakov NATO v Poľsku a v Pobaltí. Na to by Rusko zareagovalo ďalším posilnením svojej vojenskej prítomnosti v regióne.

Aliancia by sa v reakcii rozhodla k odstrašujúcemu opatreniu, ktoré je v dokumente označené ako Deň X. Vtedy by do Poľska a Pobaltia povolala 300-tisíc vojakov vrátane 30-tisíc nemeckých. Scenár sa končí 30 dní po Dni X, keď proti sebe stojí vyše pol milióna ruských a aliančných vojakov. Či by Rusko nakoniec ustúpilo, alebo by situácia prerástla do vojny, scenár neuvádza.

Príprave na možný konflikt sa venujú viaceré štáty NATO a tiež Švédsko, ktoré o vstup do aliancie usiluje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet