Na hlavný obsah

Severokórejsky vodca Kim Čong-un nariadil armáde zničiť USA a J. Kóreu v prípade útoku

Vyhrážal sa jadrovým útokom na Soul.

Severokórejsky vodca Kim Čong-un nariadil armáde zničiť USA a J. Kóreu v prípade útoku
Severokórejský líder Kim Čong-un (vzadu v strede) s armádnymi veliteľmi. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un dal armádnym veliteľom pokyn, aby v prípade vojenskej konfrontácie s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi použili „maximálnu silu“. Oznámili to v pondelok (1. 1.) štátne médiá, informuje agentúra AFP.

Soul a Washington posilnili obrannú spoluprácu v reakcii na rekordné množstvo testov zbraní, ktoré Pchjongjang vykonal v uplynulom roku.

Kim na stretnutí s hlavnými veliteľmi v Pchjongjangu v nedeľu (31. 12.) podľa oficiálnej tlačovej agentúry KCNA povedal, že severokórejská armáda by mala v prípade provokácie „zlikvidovať“ nepriateľa.

„Ak si nepriateľ zvolí vojenskú konfrontáciu a provokáciu proti KĽDR, naša armáda by mala zasadiť smrtiaci úder. Aby ho úplne zničila,“ vyhlásil.

Severokórejský líder sa predtým počas koncoročného zasadnutia svojej komunistickej strany vyhrážal jadrovým útokom na Soul. Nariadil armáde, aby budovala arzenál v rámci prípravy na vojnu, ktorá podľa môže na Kórejskom polostrove „vypuknúť kedykoľvek“.

Pri predstavení politického programu na roku 2024 Kim obvinil USA z toho, že pre jeho krajinu predstavujú „rôzne formy vojenskej hrozby“. Oznámil tiež, že sa už nebude snažiť o zmierenie a opätovné zjednotenie s Južnou Kóreou. Pričom sa odvolal na „nekontrolovateľnú krízu“ údajne vyvolanú Soulom a Washingtonom.

J. Kórea posilní kapacity

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v pondelok povedal, že jeho krajina bude brzdiť vojenské provokácie Pchjongjangu opatreniami v rámci spoločného systému tzv. rozšíreného odstrašovania, ktorý s Washingtonom spustí v prvej polovici tohto roka.

Južná Kórea tiež posilní kapacity svojej armády, pokiaľ ide o preventívne údery, protiraketovú obranu a možnosti reakcie na útoky, uviedol Jun v novoročnom prejave.

Očakáva sa, že KĽDR v roku 2024 zintenzívni testy zbraní – pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA. Kim sa podľa mnohých expertov pravdepodobne domnieva, že rozšírenie jadrového arzenálu by mu umožnilo získať ústupky od USA v prípade opätovného zvolenia exprezidenta Donalda Trumpa, napísala agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet