Na hlavný obsah

Slovákov vraždili Slováci: Uplynulo 79 rokov od masových popráv organizovaných Hlinkovou gardou pri obci Nemecká

Predstavitelia Hlinkovej gardy za pár dní popravili stovky ľudí.

Slovákov vraždili Slováci: Uplynulo 79 rokov od masových popráv organizovaných Hlinkovou gardou pri obci Nemecká
Pamätník Nemecká. Foto: RTVS

V týchto dňoch uplynulo 79 rokov od masových popráv pri obci Nemecká. Predstavitelia Hlinkovej gardy vtedy behom niekoľkých dní brutálnym spôsobom popravili stovky ľudí. Presný počet obetí nie je známy, pretože ich telá pálili vo vápennej peci a popol vysypali do rieky Hron.

Masové popravy Slovákov po skončení Slovenského národného povstania sa začali koncom roka 1944 v Kremničke pri Banskej Bystrici. Popravených tam pochovávali do vojenských zákopov. S príchodom zimy však už telá zahrabávať nemohli.

„Veliteľ jednej roty Vojtech Hora prišiel teda s myšlienkou, že by sa mali tieto vraždenia presunúť do priľahlej obce Nemecká, kde je zároveň aj vápenka, tým sa odstránil ten problém. Ľudia by sa mohli aj naďalej vraždiť a nemuseli by sa zakopávať,“ uviedol historik z Múzea SNP Juraj Lepiš.

Spomienke na masové popravy pri Nemeckej sa v Správach RTVS z regiónov venoval Lukáš Urbašík:

Tiel obetí sa začali zbavovať omnoho brutálnejším spôsobom. Pálili ich vo vápennej peci a ich popol vzápätí vysypali do rieky Hron. Samotným popravám predchádzali ešte ohavnejšie činy.

„Často sa stávalo, že najskôr popravili dieťa a matka, ktorá to videla, sama skočila do vápennej pece,“ povedal historik Stanislav Mičev.

Hlavní aktéri ušli do zahraničia

Popravy nevykonávali nemecké nacistické jednotky, ale Slovákov vraždili Slováci z pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy.

„Presvedčili ich, že bránia slovenský štát, a tí ľudia, ktorých popravujú, sú vinní za to, že vzniklo povstanie,“ dodal Mičev.

V roku 1958 sa konal súdny proces s členmi Hlinkovej gardy, ktorí popravy vykonávali. Hlavní aktéri popráv Vojtech Hora a Jozef Nemsila ušli do zahraničia.

„Z tých nižších sa podarilo veľké množstvo odsúdiť, tých priamych fyzických účastníkov, čo tam boli. Ale tí, čo to z veľkej miery pripravovali a organizovali, ušli spravodlivosti,“ uzavrel Lepiš.

Presný počet obetí v Nemeckej nie je známy, keďže členovia Hlinkovej gardy telá pálili. Podľa odhadov však počas ôsmich januárových dní prišlo o život 450 až 900 ľudí a ide o jeden z najväčších vojnových zločinov na území Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny