Na hlavný obsah

Štafetu v Oberhofe vyhrali Francúzky, Slovenky obsadili trináste miesto

Druhé finišovali Nórky.

Štafetu v Oberhofe vyhrali Francúzky, Slovenky obsadili trináste miesto
Zľava Julia Simonová, Sophie Chauveauová, Justine Braisazová-Bouchetová a Lou Jeanmonnotová. Foto: SITA/Martin Schutt/dpa via AP

Francúzske biatlonistky zvíťazili v nedeľňajšej (7. 1.) štafete 4. kola Svetového pohára v Oberhofe. Kvarteto Lou Jeanmonnotová, Justine Braisazová-Bouchetová, Sophie Chauveauová a Julia Simonová triumfovalo na 4×6 km v nemeckom stredisku časom 1:12:42,5 h.

Druhé finišovali Nórky so stratou 9,3 sekundy a tretie boli Švédky (+33,5 s). Pre Slovenky v zložení Ema Kapustová, Mária Remeňová, Zuzana Remeňová a Júlia Machyniaková sa preteky skončili po tom, čo ich stiahli z trate na predposlednej streleckej položke a obsadili 13. priečku.

Poľky prekvapujúco viedli po prvej položke, no na druhej zaváhali a do čela sa dostali Francúzky. Druhé Švédsko strácalo len dve sekundy a Anna Magnussonová sa dostala pred odovzdávkou na prvé miesto.

Linn Perssonová to potvrdila, držala sa vpredu a napriek dvom dobíjaniam držala svoj tím na najvyššej priečke. Švédke vyšla aj streľba v ľahu a mala 20-sekundový náskok pred druhou Justine Braisazovou-Bouchetovou.

Líderka celkového poradia SP však na trati manko zmazala a po polovici pretekov posunula Francúzsko na čelo.

Druhé finišovali Nórky

Sophie Chauveauová navýšila náskok o tri sekundy pred Hannou Öbergovou a vyšla jej aj lepšia položka na strelnici. Švédka musela ísť na trestné kolo a klesla na tretie miesto. Na druhé sa posunuli Nórky, ale ich strata na Francúzsko bola viac ako pol minúty.

Chauveauová musela v stoji trikrát dobíjať, no šancu nevyužila Karoline Offigstad Knottenová, ktorá minula dvakrát a jej manko bola naďalej takmer polminútové.

H. Öbergová držala priebežné tretie miesto. Simonová chcela v záverečnom kole potvrdiť formu a víťazstvo zo sobotňajšej (6. 1.) stíhačky. Celkom úspešne sa jej to darilo až do záverečnej položky v stoji, kde trikrát minula a dala príležitosť Tandrevoldovej.

Tá strácala už len dvanásť sekúnd. Obhajkyňa veľkého glóbusu to však na trati zvládla a priviedla Francúzsko k triumfu.

Slovenky obsadili 13. priečku

Slovensko nasadilo na úvodná časť Kapustovú, ktorá bodovala v predchádzajúcich troch pretekoch. V ležke potvrdila streleckú bilanciu aj napriek poveternostným podmienkami, neurobila ani jednu chybu a patrilo jej 11. miesto.

Jej séria presných rán sa skončila na čísle 71. V stoji trikrát minula a musela použiť všetky náboje, no zvládla to bez trestného kola a zaradila sa na 12. priečku. Na trati ju však predbehla Ukrajinka a odovzdávala o pozíciu nižšie.

Mária Remeňová bola na strelnici stopercentná, udržala 13. miesto, no sestre Zuzane odovzdala už s trojminútovým mankom na vedúce pretekárky. Tá urobila štyri chyby, ale v stojke sa vyhla trestnému kolu. Vďaka tomu zaistila Slovensku 13. priečku, pretože zvyšné štafety už boli predstihnuté o kolo a nepokračovali.

Machyniaková mala manko 4:53,8 minúty a 45 sekúnd na Ukrajinku pred ňou. V ľahu sa trápila a videla, že súperky už strieľajú stojku. Zostrelila tri terče a stiahli ju z trate.

Slovenky tak zopakovali umiestnenie z prvej štafety prebiehajúcej sezóny v Östersunde. V rakúskom Hochfilzene skončili na 14. priečke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport