Na hlavný obsah

Famózna Vlhová triumfovala v slalome v Kranjskej Gore

Druhá skončila Nemka Dürrová.

Famózna Vlhová triumfovala v slalome v Kranjskej Gore
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vyhrala slalom Svetového pohára v Kranjskej Gore. Na druhom mieste sa s mankom 72 stotín sekundy umiestnila Nemka Lena Dürrová. Tretia skončila prekvapujúco Američanka A. J. Hurtová so stratou +0,87 s.

Vlhová zaknihovala po prvenstvách v Levi a Courcheveli tretí triumf v sezóne a celkovo 31. v prestížnom seriáli. V slovinskom stredisku ide tiež už o tretí triumf (2020, 2022, 2024).

„Som šťastná a hrdá. Boli to veľmi ťažké podmienky, najmä druhé kolo bolo náročné. Od prvej až po poslednú bránku som sa snažila lyžovať najlepšie ako viem. Tlačila som do toho, ako sa len dalo. Keď som videla v cieli, že som v zelených číslach, bola to erupcia radosti, veľmi som sa tešila, najmä pred takým množstvom slovenských fanúšikov,“ povedala v cieli

Druhé kolo sa vydarilo 23-ročnej Hurtovej, ktorá sa najlepšou druhou jazdou posunula zo 16. pozície až na pódium. Prekvapila aj Švajčiarka Camille Rastová, ktorá skončila štvrtá (+1,17). Popovičová po obrovských problémoch v dolnej časti klesla až na jedenáste miesto.

S rozbitou traťou bojovala aj Dürrová, ale o 15 stotín sekundy napokon prekonala Američanku a hodila rukavicu Vlhovej. Olympijská víťazka z Pekingu si na medzičasoch držala náskok na Nemku, predviedla sústredenú jazdu a dolu ešte zrýchlila. Na prvenstvo jej napokon stačil aj siedmy najlepší čas v druhom kole.

Prvé kolo

Po prvom kole bola Vlhová na priebežnom prvom mieste. Za ňou sa s rovnakým odstupom 26 stotín sekundy umiestnili Dürrová a Chorvátka Leona Popovičová. Američanke Mikaele Shiffrinovej slovinský kopec nesadol a prvú jazdu pre „špicar“ ani len nedokončila.

„Nešla som úplne najlepšie, ale ani zle. Trochu som sa trápila s viditeľnosťou, pretože sneží a sneh je mokrý. Od polovice trate som cez okuliare nič nevidela, zišli by sa mi stierače. Urobila som chybu v strednej časti trate na zlome do strminy, úplne som zastala. Stál tam Mauro, ten mi zakričal, aby som chytila znovu rytmus. Inak je to celkom fajn. Prvý a posledný úsek som mala dobrý, iba prostredná časť nevyšla,“ uviedla Vlhová.

Pretekárky po sobotnom (6. 1.) obrovskom slalome čakali v prvom kole mierne odlišné podmienky. Daždivé počasie vystriedal sneh a výhodu čerstvej trate mala so štartovým číslom jeden Vlhová.

Dvadsaťosemročná Slovenka predviedla plynulú jazdu, pričom najväčší náskok na svoje prenasledovateľky si vypracovala už na prvom medzičase, ktorý prešla najrýchlejšie z elitnej skupiny. Vlhová zotrvala na čele aj po finiši prvej šestice, no najviac sa očakávalo, ako jej dokáže sekundovať Shiffrinová.

Líderka celkového poradia SP so štartovým číslom sedem zaostala na prvom úseku až o 47 stotín. Koncentráciu stratila aj v nasledujúcom sektore, v ktorom vypadla a z Kranjskej Gory tak odíde bez pódiového umiestnenia. Shiffrinová naposledy nedokončila slalom SP práve v Kranjskej Gore, keď v roku 2022 vypadla v druhom kole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport