Na hlavný obsah

Riaditeľ Kunsthalle J. Kratochvil skončil vo svojej funkcii. Umelecká obec má obavy o budúcnosť kultúry

Podľa rezortu kultúry požiadal o uvoľnenie z funkcie, Jen Kratochvil to však vidí inak.

Riaditeľ Kunsthalle J. Kratochvil skončil vo svojej funkcii. Umelecká obec má obavy o budúcnosť kultúry
Na snímke exriaditeľ Kunsthalle Bratislava Jen Kratochvil. Foto: TASR/Jakub Kotian

Riaditeľ Kunsthalle Jen Kratochvil skončil vo svojej funkcii. Odôvodňuje to tým, že Ministerstvo kultúry SR zamietlo galérii súčasného umenia financovanie a podporu.

Rezort kultúry chce, aby sa Kunsthallle stala súčasťou Slovenskej národnej galérie. Umelecká obec sa búri a má obavy o budúcnosť kultúry na Slovensku.

Kurátor a pedagóg Jen Kratochvil uspel v roku 2021 v transparentnom výberovom konaní a na čele Kunsthalle bol tri roky. Podľa rezortu kultúry požiadal ministerku o uvoľnenie z funkcie, pretože sa chce viac venovať kurátorskej a pedagogickej praxi. Jen Kratochvil to vidí inak.

Na budúcnosť Kunsthalle sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Andrea Šuvadová:

„Došlo tam k jemnému nátlaku. Bolo mi odporučené, aby som sám podal rezignáciu. Myslím, že nie je potrebné z mojej strany legitimizovať spôsobom, akým sa aktuálne ministerstvo snaží prestavať spôsob fungovania nezávislej kultúry,“ povedal Kratochvil.

Kunsthalle Bratislava, ako jediná štátom zriadená Kunsthalle v strednej Európe, nevyužila svoju historickú šancu, a to jednak z hľadiska svojej programovej náplne, očakávaní verejnosti a tiež z hľadiska efektivity hospodárenia

„Náš program je veľmi queer, je extrémne feministický. To sú veci, ktoré nerezonujú k aktuálnemu nastaveniu ministerstva kultúry. Asi sme nikto nepredpokladali, že ich rýchlosť bude taká závratná,“ uviedol kurátor a pedagóg Jen Kratochvil

„Zameranie výstav smerovalo k problematike migrácie, k inakosti, k LGBTI komunite, ale aj k témam, ktoré tematizujú úzkostné stavy našej spoločnosti, politické perzekúcie a podobne,“ vysvetlila rektorka Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) Bohunka Koklesová.

Kunsthalle funguje ako inkluzívny spoločný priestor pre umenie. Ministerstvo kultúry ju však rušiť neplánuje.

Organizáciu presunú pod galériu

Ministerstvo kultúry sa organizáciu rozhodlo presunúť pod Slovenskú národnú galériu. „Pri realizácii tohto organizačného opatrenia budeme o podobe a mechanizmoch jeho fungovania diskutovať s odbornou obcou, pretože si uvedomujeme, že dramaturgia erbovej inštitúcie je budovaná inak, než dramaturgia výstavnej siene reflektujúcej aktuálne dianie,“ skonštatovala v stanovisku národná galéria.

„Dochádza k zlučovaniu inštitúcii, ktoré k sebe jednoducho nepatria. Kunsthalle nie je zbierková inštitúcia, je to inštitúcia, ktorá pracuje na tepe dňa a ktorá vychytáva to, čo reflektuje našu spoločnosť a Slovenská národná galéria je zameraná na zbierkovú činnosť, mapuje dejiny nášho umenia z celých stáročí,“ podotkla rektorka VŠVU Bohunka Koklesová.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa dlhodobo na sociálnych sieťach vymedzuje voči kultúre LGBTI.

„A tam veľmi presne deklaruje, že typ programu, aký zaujíma Kunsthalle Bratislava, nie je pre ňu zo štátnych prostriedkov prijateľný,“ myslí si Kratochvil.

Podľa rektorky VŠVU to je jeden zo zásadných dôvodov, prečo Kunsthalle stráca svoj štatút. „Každé súčasné umenie zrkadlí stav a kondíciu našej spoločnosti. Od súčasného vizuálneho umenia nemôžeme chcieť, aby zostalo apolitické a nekomentovalo dnešok,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko