Na hlavný obsah

USA sa podarilo zničiť 14 rakiet húsíjských povstalcov pripravených na odpálenie

Predstavovali hrozbu pre civilné a vojenské plavidlá.

USA sa podarilo zničiť 14 rakiet húsíjských povstalcov pripravených na odpálenie
Bojovníci a kmeňoví príslušníci húsíov organizujú zhromaždenie proti útokom USA a Spojeného kráľovstva na vojenské objekty húsíov neďaleko Saná v Jemene. Foto: TASR/AP

Americká armáda pri svojom najnovšom útoku na pozície húsíjských povstalcov v Jemene zlikvidovala 14 rakiet. Boli pripravené na odpálenie a predstavovali hrozbu pre civilné a vojenské plavidlá.

Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) spresnilo, že 14 rakiet pripravených na odpaľovacích koľajniciach predstavovalo bezprostrednú hrozbu pre obchodné plavidlá plaviace sa v Červenom mori, uviedla vo štvrtok (18. 1.) agentúra AFP.

Americká armáda predtým informovala, že v stredu podnikla ďalšiu vlnu raketových útokov z lodí a ponoriek. Zamerali sa na miesta kontrolované v Jemene húsíjskými povstalcami. Útoky spustené z Červeného mora zasiahli viac ako desať lokalít, podotkli podľa agentúry AP nemenovaní americkí predstavitelia.

Aj médiá húsíjských povstalcov informovali, že „americké a britské sily“ podnikli štvrté kolo útokov na ciele v štyroch oblastiach Jemenu. V reakcii na útoky povstalci avizovali, že budú pokračovať vo svojich útokoch na lodnú dopravu v Červenom mori.

Opäť na zozname globálnych teroristov

Nová vlna útokov nasledovala krátko po oficiálnom oznámení americkej administratívy zo stredy (17. 1.), že USA opäť zaradili húsíov na svoj zoznam tzv. globálnych teroristov. Vo všeobecnosti platí, že sankcie, ktoré sprevádzajú zaradenie na tento zoznam, majú za cieľ odrezať extrémistické formácie od zdrojov ich financovania.

Húsíjské milície sa výrazne aktivizovali po prepuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas – v októbri 2023. Odvtedy v Červenom mori raketami a dronmi útočia na obchodné lode s údajnými prepojeniami na Izrael. USA a Veľká Británia odpovedali v uplynulých dňoch tromi vlnami úderov na pozície húsíov v Jemene.

Vzhľadom na tento vývoj veľké lodné spoločnosti odkláňajú svoje lode z trás cez Červené more. Donedávna sa tadiaľto plavilo okolo desať percent svetového obchodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet