Na hlavný obsah

USA vyjadrili sklamanie nad politikou maďarského premiéra Viktora Orbána voči Ukrajine

Maďarsko odmieta poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc.

USA vyjadrili sklamanie nad politikou maďarského premiéra Viktora Orbána voči Ukrajine
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vyjadrili sklamanie nad politikou maďarského premiéra Viktora Orbána voči Ukrajine. Očakávajú, že maďarská vláda splní svoj sľub, že nebude posledná, ktorá ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO).

S odvolaním sa na agentúru Reuters to uviedol vo štvrtok (11. 1.) server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Myslím si, že sme sklamaní, že premiér Orbán sa ako jediný v Európskej únii rozhodol spochybňovať boj na podporu Ukrajincov.“ Citoval Reuters námestníka ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti Jima O’Briena.

Reuters pripomenul, že Maďarsko, ako člen Európskej únie a NATO, odmieta poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc od začiatku rozsiahlej ruskej invázie v roku 2022. Spolu s Tureckom zdržiava aj snahu Švédska vstúpiť do NATO.

V súvislosti so švédskou otázkou predstaviteľ americkej diplomacie povedal, že sa ukáže, či maďarská vláda dodrží svoj sľub o ratifikácii vstupu Švédska do Aliancie. „Boli by sme radi, keby Maďarsko bolo konštruktívnym partnerom,“ podčiarkol O’Brien.

Orbán bol na samite EÚ v polovici decembra jediným lídrom EÚ, ktorý sa postavil proti a vetoval štvorročnú pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur. O balíku sa bude opäť rokovať na mimoriadnom samite EÚ začiatkom februára, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet