Na hlavný obsah

V Banskobystrickom kraji jazdia ľudia prímestskými autobusmi v januári zadarmo

Postupne spúšťajú integrovanú dopravu.

V Banskobystrickom kraji jazdia ľudia prímestskými autobusmi v januári zadarmo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Moderný spôsob organizácie verejnej dopravy už prichádza aj do Banskobystrického kraja. Postupne spúšťa integrovaný systém – zatiaľ pre prímestské autobusy.

Kraj je rozdelený do zón. Rozšírili sa aj možnosti platby za lístky. Región si sľubuje viac cestujúcich, ktorí si na systém zvykajú a aj preto na január pripravil bonus.

Bude to stáť približne 700-tisíc eur

Počas januára budú všetci obyvatelia v Banskobystrickom kraji cestovať zadarmo. Odhadované náklady na mesiac mobility sú približne 700-tisíc eur.

„Cieľom je uľahčiť prechod na integrovaný dopravný systém, aj prilákať do autobusovej dopravy viac ľudí. Tí si budú môcť bezplatne vyskúšať, aké by to bolo nechať auto doma a napríklad do práce sa prepraviť prímestským autobusom,“ uviedla hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Na integrovaný systém dopravy v Banskobystrickom kraji sa bol pozrieť redaktor Lukáš Urbašík v Správach RTVS:

Kým niektorí cestujúci sa tešia z prvého mesiaca zadarmo, iní kritizovali nedostatok informácií a o akcii nevedeli. Dopravca však sľubuje väčší komfort pre cestujúcich.

„Predtým to bola zotrvávajúca služba, ktorá bola len v nejakých základných štandardoch. Dnes kraj bude dbať na to, aby autobusy boli čisté a vykúrené. Takisto tarifa pre cestujúcich bude jednoduchšia a lacnejšia,“ skonštatoval predseda Inštitútu verejnej dopravy Marek Modranský.

Najvýhodnejšie bude cestovanie pre ľudí, ktorí jazdia autobusom pravidelne. Na výber bude mesačný, trojmesačný alebo ročný lístok.

„Tarifa pamätá na všetkých týchto cestujúcich a snaží sa vyjsť v ústrety každému jednému,“ doplnil Modranský.

Okrem januára môžu všetci ľudia získať aj ďalší mesiac cestovania zadarmo. Stačí, ak si do konca mesiaca zakúpia jeden z predplatných cestovných lístkov a ten sa im automaticky navýši o ďalší mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny