Na hlavný obsah

V gruzínskom chráme vystavili ikonu so Stalinom

Ikonu chrámu darovala proruská strana.

V gruzínskom chráme vystavili ikonu so Stalinom
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP/Pavel Golovkin

V katedrálnom chráme Najsvätejšej Trojice v Tbilisi vystavili ikonu zobrazujúcu Matrónu Moskovskú a sovietskeho diktátora Josifa Stalina. V čase pravoslávnych Vianoc si ikonu v chráme všimli predstavitelia gruzínskej opozície, informovala v pondelok (7. 1.) stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Neskôr sa ukázalo, že túto ikonu chrámu darovala proruská strana Zväz vlastencov Gruzínska.

Prvý, kto si ikonu v chráme všimol, bol jeden z vodcov strany Európske Gruzínsko Giorgi Kandelaki. Jej fotografiu zavesil na sociálnu sieť s komentárom: „Sme na správnej ceste, súdruhovia. Ďalší úspech ruskej propagandy v informačnej vojne: iniciátor zničenia gruzínskej nezávislosti, vrah tisícok duchovných a tvorca sovietskeho totalitného systému, je na ikone“ vystavenej v hlavnej katedrále krajiny.

Úrady vrátane vládnej strany Gruzínsky sen zatiaľ na škandál nereagovali.

Patriarchát gruzínskej pravoslávnej cirkvi nevidí na ikone zobrazujúcej Stalina nič proticirkevné ani odsúdeniahodné, konštatovala RFE/RL. Argumentoval pritom tým, že existujú precedensy, keď sú na ikonách vyobrazení „veľkí prenasledovatelia cirkvi“, čo však „neznamená ich oslavovanie“.

Stalin ako tajný kresťan

RFE/RL doplnila, že v Gruzínsku je veľmi populárny mýtus o Stalinovi ako „tajnom kresťanovi“. Zrejme aj preto proruská strana darovala ikonu do chrámu v roku rozhodujúcich parlamentných volieb.

V roku 2008 sa podobný obraz s názvom Blahoslavená Matróna žehná Josifovi Stalinovi objavil v jednom z chrámov v Petrohrade. Po ostrej kritike si ho miestny duchovný vzal domov. V nasledujúcich rokoch sa podobný obraz objavoval v rôznych chrámoch v Rusku, pričom zakaždým to sprevádzali vášnivé diskusie.

Podľa jedného z mýtov, ktoré šírili niektorí predstavitelia ruskej pravoslávnej cirkvi, sa v roku 1941, keď sa jednotky nacistického Nemecka priblížili k Moskve, Stalin údajne stretol Matrónou Moskovskou, ktorá mu poradila, aby pred nemeckou ofenzívou ďalej neustupoval, lebo je v jeho silách hlavné mesto ubrániť.

Na jej radu Stalin údajne aj nariadil prevoz ikony Kazanskej Matky Božej na frontovú líniu, aby chránila mesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet