Na hlavný obsah

Vianočné stromčeky pomaly opúšťajú naše príbytky: RTVS zisťovala, čo sa s nimi ďalej deje, niektoré čaká prekvapivý osud

Nekončia len v komposte.

Vianočné stromčeky pomaly opúšťajú naše príbytky: RTVS zisťovala, čo sa s nimi ďalej deje, niektoré čaká prekvapivý osud
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vianočné stromčeky po skončení sviatkov pomaly opúšťajú príbytky. Mnohé z nich ešte poslúžia na ďalšie zmysluplné ciele. Z niektorých sa stane kompost, z iných budú knižnice, no našli sme aj také, ktoré poslúžia na rozmnožovanie rýb.

Rybári z Piešťan majú záujem o použité, staré umelé stromčeky, ktoré by inak skončili na skládkach. Prijímajú ich v klubovni na Sĺňave. Púť týchto stromčekov sa nekončí, poslúžia na dobrý účel na rozmnožovanie rýb. Rybári s deťmi z nich vyrábajú hniezda.

„Tieto dávame do vody. Sú zaťažené, aby boli na dne, dávajú sa kde prebieha nerez, začína ostriež, ide kapor, zubáč, pleskáč. To sú tisíce ikier,“ priblížil rybár Jaroslav Heler.

Vianočné stromčeky pomaly opúšťajú naše príbytky. Čo sa s nimi deje ďalej v reportáži v Správach RTVS zisťovali redaktorky Dominika Kusá, Katarína Zakuťanská a Natália Krížová:

Dubnica nezabúda ani na sviečky

V Dubnici nad Váhom prichádzajú s novinkou, okrem živých stromčekov zbierajú na zhodnotenie aj ďalší symbol Vianoc, a to použité sviečky. Následne ich zrecyklujú. Z vosku vyrobia takzvané zákopové sviečky.

„Jedine na Ukrajinu. To nikde inde nemôže ísť, lebo však tam chlapci mrznú. Tam im treba pomôcť. Tieto sviečky svietia, horia, nedymia. To je to hlavné, čo potrebujú – aby si neprezrádzali svoju pozíciu tým, že budú dymiť. Keby kúrili drevom, dymia a už je problém na svete,“ vysvetlil riaditeľ neziskovej organizácie Kukučka Milan Žiško.

Najekologickejšie Košice

Najekologickejším spôsobom stále zostáva používanie živých stromčekov v črepníku. Desiaty rok funguje ich požičiavanie v Košiciach. „Túto možnosť sme využili prvýkrát. Oslovilo nás to – predsa len ochrana prírody, trošku a dlhšie sme už nemali živý stromček,“ povedal nájomca stromčeka Vladimír. O nájme stromčeka uvažuje aj na budúci rok.

O požičaný stromček sa v domácnosti treba starať. Nesmie byť blízko zdroja tepla a dôležité je jeho zalievanie podľa potreby. Tento rok si živé vianočné stromčeky v črepníku prenajalo do sto rodín.

„Aj keď nájomcov upozorňujeme na to, ako sa o stromčeky počas sviatkov starať, stane sa, že niektoré z nich uhynú. V minulosti išlo asi o 10 percent takýchto stromčekov. Stromčeky po sviatkoch privezieme k nám, kde sa aklimatizujú a potom budú následne zasadené v našej okrasnej škôlke v Bernátovciach, kde môžu ďalej rásť a prosperovať,“ dodal hovorca Správy mestskej zelene Košice Marek Lukáč.

V Bratislave ich premenia na knižnice

V Bratislave bude zber a odvoz živých vianočných stromčekov prebiehať do 16. februára. Predtým, ako ich odložíte do ohrádky ich musíte odzdobiť, ale aj zbaviť všetkých obalov v ktorých ste ich priniesli.

„Ďalšiu možnosť majú poprípade obyvatelia bytových domov odložiť stromček, ak nemajú v blízkosti ohrádku, aj do stojiska. Teda k zberným nádobám. A v prípade rodinných domov môžu využiť aj zberné miesta, kde majú uloženú nádobu na sklo,“ informovala manažérka externej komunikácie OLO Zuzana Balková.

Stromčeky sa potom premenia na knižnice. „Z vyzbieraných stromčekov sa vyrába prímes, ktorá sa používa na výrobu knižníc,“ priblížila riaditeľka IKEA Bratislava Lucia Klečková.

Časť knižníc sa vráti bezplatne Hlavnému mestu. „To sa nám podarilo už v minulosti, naplniť tieto knižnice knihami, ktoré zasa máme z KOLA a v takejto podobe ich dávame do centra voľného času, ZUŠkám, prípadne jednorodičovským rodinám,“ dodal hovorca magistrátu hlavného mesta Peter Bubla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko