Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine potrvá najmenej ďalšie dva roky, odhadujú západné spravodajské služby

Biden chce urýchliť pomoc pre krajinu.

Vojna na Ukrajine potrvá najmenej ďalšie dva roky, odhadujú západné spravodajské služby
Žena počas výcviku národného odporu v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Vojna na Ukrajine potrvá najmenej ďalšie dva roky, odhadujú americké a ďalšie západné spravodajské služby. S odvolaním sa na zdroje blízke týmto kruhom to napísal server CNN.

Podľa neho sa pre tieto hodnotenia Biely dom snaží zabezpečiť finančnú a vojenskú podporu Ukrajiny aj pre prípad, že súčasný prezident Joe Biden nevyhrá nadchádzajúce americké voľby a na čele krajiny ho vystrieda republikánsky kandidát. Terajší mandát Bidenovi vyprší v januári budúceho roka.

Súčasná americká administratíva, ale aj vedenie NATO či vláda v Kyjeve počítajú s tým, že ak do prezidentského kresla opäť zasadne najväčší favorit Republikánskej strany pre novembrové voľby Donald Trump, Spojené štáty podporu Ukrajine znížia.

Biden ďalej nalieha na kongres

Biden teraz nalieha na Kongres, aby schválil ďalší balík pomoci Kyjevu vo výške 60 miliárd dolárov (asi 55,11 miliardy eur). CNN podotýka, že administratíva si uvedomuje, že ide zrejme o poslednú možnosť, ako doručiť Ukrajine nové finančné prostriedky pred tohtoročnými voľbami v USA.

V stredu sa Biden zišiel so zástupcami Snemovne reprezentantov a Senátu, aby im načrtol, čo je pre Ukrajinu v stávke.

V jednej chvíli sa prezident obrátil na svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana a riaditeľku amerických tajných služieb (DNI) Avril Hainesovú. Chcel, aby zákonodarcom vysvetlili, o aké vojenské schopnosti Ukrajina pre nedostatočnú pomoc v najbližších mesiacoch môže prísť. Uviedol nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu.

Bez ohľadu na politické dianie v Spojených štátoch sa však západné spravodajské služby domnievajú, že vojna bude zrejme oveľa dlhšia ako prezidentské mandáty vo Washingtone. Hodnotenie sa líši, ale prakticky všetky vychádzajú z toho, že sa na Ukrajine bude bojovať najmenej ďalšie dva roky.

Vyčerpávajúca vojna na Ukrajine

Niektorí západní a americkí predstavitelia však tvrdia, že vojna na Ukrajine potrvá až ďalších päť rokov. Súčasná situácia na bojisku je do veľkej miery statická, zhodujú sa predstavitelia západných krajín oslovení CNN.

Očakáva sa, že Ukrajina tento rok strávi posilňovaním svojho priemyslu a obnovou síl v očakávaní väčších bojov v roku 2025. Uviedol nemenovaný americký predstaviteľ. Rovnakú stratégiu podľa neho pravdepodobne bude presadzovať aj Rusko.

Obe strany „sú príliš vyčerpané pokiaľ ide o vojakov a vybavenie, ako aby sme tento rok zaznamenali väčšie manévre“. Povedal americký vojenský činiteľ pôsobiaci v Európe. Ukrajina sa vlani neúspešne pokúsila prelomiť ruskú obranu smerom k juhoukrajinskému mestu Melitopol.

Ďalší pokus o protiofenzívu týmto smerom je vzdialený aspoň ďalšie dva roky, uviedol rovnaký predstaviteľ.

List The Financial Times naopak v piatok s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že Rusko na tento rok podľa všetkého plánuje rozsiahlu ofenzívu, počas ktorej sa pokúsi ovládnuť štyri ukrajinské regióny, ktoré už skôr označilo za svoju súčasť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet