Na hlavný obsah

Vrah, ktorý v gej bare v Colorade zavraždil päť ľudí, sa chce vyhnúť trestu smrti, plánuje sa priznať

Zločin uskutočnil ešte predvlani.

Vrah, ktorý v gej bare v Colorade zavraždil päť ľudí, sa chce vyhnúť trestu smrti, plánuje sa priznať
Anderson Lee Aldrich, vľavo, podozrivý z masovej streľby, pri ktorej v roku 2022 v LGBT+ klube v Colorado Springs zahynulo päť ľudí. Foto: TASR/AP

Strelec, ktorý predvlani v gej bare v americkom štáte Colorado zabil päť ľudí, čelí obvineniu zo zločinu z nenávisti a z porušenia zákonov o zbraniach. Dvadsaťtriročný muž sa na základe dohody s prokuratúrou chce priznať a vyhnúť sa tým potenciálnemu trestu smrti. Uviedla agentúra AP.

Útočník začal predvlani v novembri strieľať poloautomatickou zbraňou v bare navštevovanom hlavne príslušníkmi LGBT+ ľuďmi v meste Colorado Springs. Zabil päť ľudí a niekoľko desiatok ďalších zranil.

Už vlani v júni sa priznal k piatim vraždám a 46 pokusom o vraždu, za ktoré dostal na coloradskom súde doživotie. V tomto štáte sa zrušil trest smrti, ktorý však stále platí na federálnej úrovni.

Teraz strelec čelí federálnym obvineniam, ktoré by v krajnom prípade mohli viesť až k poprave. Podľa AP je však jeho zámerom sa po skoršej dohode s prokuratúrou priznať, čo bude znamenať „len“ desiatky rokov väzenia. Okrem niekoľkých ďalších doživotných trestov by mal na základe spomínanej dohody dostať 190 rokov za mrežami.

Vyše roka pred útokom na gej bar muž vyjadroval želanie stať sa „budúcim masovým vrahom“ a vyhrážal sa svojim blízkym. Tí jeho správanie nahlásili polícii, ktorá ho však z ničoho neobvinila. Podľa časti pozostalých mali policajti mužov v súlade s coloradskými zákonmi zabaviť zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet