Na hlavný obsah

Zelenského znepokojuje predstava Trumpa v Bielom dome. Ak však vie ukončiť vojnu do 24 hodín, pozýva ho do Kyjeva

Ukrajincov vyzval na odolnosť.

Zelenského znepokojuje predstava Trumpa v Bielom dome. Ak však vie ukončiť vojnu do 24 hodín, pozýva ho do Kyjeva
Zľava Volodymyr Zelenskyj a Donald Trump. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom prejave vyzval spoluobčanov, aby prejavili odolnosť. Je to podľa neho kriticky dôležité pre víťazstvo Ukrajiny v súčasnej vojne s Ruskom. Zelenského znepokojuje predstava, že sa Donald Trump vráti do Bieleho domu, pripustil v rozhovore pre britskú televíziu.

Trumpovo tvrdenie, že je schopný v priebehu 24 hodín ukončiť rusko-ukrajinskú vojnu, je podľa Zelenského „veľmi nebezpečné“. Ak však bývalý americký prezident a terajší favorit výberu republikánskeho kandidáta pre novembrové prezidentské voľby dokáže svoj sľub, pozýva ho do Kyjeva, citovala Zelenského agentúra AP.

„Donald Trump, pozývam vás na Ukrajinu, do Kyjeva. Ak dokážete zastaviť vojnu do 24 hodín, myslím, že bude stačiť, aby ste prišli,“ povedal Zelenskyj televízii Channel 4 News.

Ukrajinský líder podľa AP má obavu, aby USA nepodnikli jednostranné kroky bez ohľadu na ukrajinské stanovisko, a upozorňuje na nedostatok podrobností o Trumpovom „mierovom pláne“.

„Bude rozhodovať sám. Nehovorím o Rusku, ale bez oboch strán, bez nás,“ povedal Zelenskyj. Znepokojuje ho podľa AP predstava ďalekosiahlych ústupkov Rusku na úkor Ukrajiny.

Zelenskyj opísal situáciu na fronte

Vo večernom prejave Zelenskyj podľa denníka Ukraina pravda vyhlásil, že počas uplynulého dňa sa na fronte odohrala viac ako stovka intenzívnych bojových stretov.

„Najtvrdšie boje sa vedú v Avdijivke, Marjinke, pri Krasnohorivke, pri Lymanovi, Siversku, Kupjansku a (na predmostí ukrajinských vojsk na východnom brehu Dnepra) v Ktrhoch pri Chersone,“ povedal.

„Naša odolnosť je teraz kriticky dôležitá. Rusko nesmie mať ilúziu, že by sa mu mohlo niečo podariť. Všetci si musíme uvedomiť svoju silu. A musíme vyhrať túto vojnu. Pre náš národ, pre náš štát, pre to, aby si ruské zlo navždy zapamätalo, že už nikdy nič nezíska,“ vyhlásil.

Vojna Ruska proti Ukrajine, ktorú Moskva začala 24. februára 2022, pokračuje už takmer dva roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet