Na hlavný obsah

Zemetrasenie v Japonsku neprežilo 64 ľudí. Pokračujú pátracie práce, ktoré však komplikuje zlé počasie

Väčšinu obetí hlásia z miest Wadžima a Suzu.

Zemetrasenie v Japonsku neprežilo 64 ľudí. Pokračujú pátracie práce, ktoré však komplikuje zlé počasie
Dym stúpa z miesta požiaru, ku ktorému došlo po zemetrasení v meste Wadžima. Foto: TASR/AP

Počet obetí pondelkového (1. 1.) zemetrasenia v Japonsku stúpol na 64 ľudí. Informovala o tom v stredu (3. 1.) ráno tlačová agentúra Kjódó. V utorok (2. 1.) úrady informovali o 55 mŕtvych.

Pátracie operácie pokračujú. Situáciu komplikuje poškodená pozemná infraštruktúra a zlé počasie v oblasti.

Podľa informácií, ktoré agentúre AFP poskytol nemenovaný miestny predstaviteľ, je v prefektúre Išikawa vyše 300 zranených, z ktorých 20 je vo vážnom stave. Väčšina hlásených úmrtí je v dvoch najviac postihnutých mestách Wadžima a Suzu.

Podľa tlačovej agentúry Kjódó presný rozsah škôd v meste Wadžima, ktoré je jedným z najviac postihnutých zemetrasením, zatiaľ nie je známy.

Niektoré miesta nie sú prístupné

V meste Suzu podľa starostu Masuhira Izumijiho poškodilo až 90 percent domov. Úrady dostali informácie o ľuďoch, ktorí sa stále nachádzajú v domoch poškodených zemetrasením alebo následnými požiarmi. Prístupnosť po pozemnej ceste je v niektorých miestach v prefektúre veľmi zlá.

V oblasti polostrova Noto pokračujú pátracie a záchranné operácie, ktoré podľa vyhlásenia japonského premiéra Fumia Kišidu bojujú s časom. „Som presvedčený, že sa teraz nachádzame v rozhodujúcej chvíli tohto boja,“ povedal Kišida.

Uviedol, že otvorili novú námornú zásobovaciu trasu na polostrov. Vláda vyšle do oblasti postihnutej zemetrasením ďalších 1 000 vojakov, oznámil Kišida.

Situáciu komplikuje počasie

Situáciu na mieste komplikujú nielen následky zemetrasenia a otrasy, ktoré ľudia pocítili na polostrove Noto. Japonská meteorologická služba vydala na stredu a štvrtok (4. 1.) varovanie pred silným dažďom a možnými zosuvmi pôdy.

Podľa údajov, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP, je približne 32-tisíc ľudí v prístreškoch mimo svojich domovov a ďalšie desaťtisíce domácností sú bez elektriny a dodávok vody.

Ľudia na mieste neveria, že sa ich život rýchlo vráti do normálu. „Cesty sú v hroznom stave. Stalo sa to prvýkrát, čo tak vážne poškodilo cesty,“ povedal agentúre Reuters Micuru Kida z mesta Wadžima.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet