Na hlavný obsah

Americký Senát schválil balík desiatok miliárd na pomoc Ukrajine, Izraelu aj Taiwanu

O balíku ešte nerozhodla Snemovňa reprezentantov.

Americký Senát schválil balík desiatok miliárd na pomoc Ukrajine, Izraelu aj Taiwanu
Ilustračná snímka.

Senát amerického Kongresu v utorok (13. 2.) schválil balík pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan v celkovej hodnote 95,34 miliardy dolárov. Zatiaľ však nie je jasné, kedy bude o balíku rozhodovať Snemovňa reprezentantov.

Tú ovládajú republikáni a bez sprísnenia režimu na hraniciach USA s Mexikom uvedený balík odmietajú, informuje denník The Guardian.

Televízia NBC spresnila, že za balík hlasovalo 70 senátorov a 29 ich bolo proti. Z balíka pomoci má ísť Ukrajine približne 60 miliárd dolárov, Izraelu 14 miliárd, deväť miliárd na humanitárne účely na palestínskych územiach, Ukrajine a ďalších oblastiach. Takmer päť miliárd má ísť na podporu spojencov USA v indicko-tichomorskom priestore.

Predseda snemovne Mike Johnson z Republikánskej strany už v pondelok avizoval, že ani v prípade schválenia balíka v Senáte nepredloží toto opatrenie na hlasovanie v dolnej komore Kongresu.

„Zákon o zahraničnej pomoci v Senáte mlčí k najpálčivejšej záležitosti, ktorej čelí naša krajina,“ povedal Johnson, žiadajúc sprísnenie režimu na hraniciach.

Pôvodný návrh v Senáte obsahoval aj sprísnenie hraničného režimu a azylovej politiky. Vedúci predstavitelia Republikánskej strany a exprezident Donald Trump sa však postavili proti tomuto návrhu.

Podľa nich nedostatočný na zastavenie toku migrantov cez južnú hranicu USA. Republikáni v Senáte následne spojený návrh zablokovali, a tak Senát rokoval len o pomoci uvedeným krajinám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet