Na hlavný obsah

Banky budú musieť spustiť okamžité platby, prikáže im to EÚ. Analytici očakávajú, že ich zavedenie banky premietnu do poplatkov

Vidia v tom najmä výhody a väčšiu ochranu klientov.

Banky budú musieť spustiť okamžité platby, prikáže im to EÚ. Analytici očakávajú, že ich zavedenie banky premietnu do poplatkov
Ilustračná snímka človeka na mobilnom telefóne. Foto: Unsplash

Europoslanci prijali nové pravidlá na zabezpečenie okamžitého pripísania prevedenej platby na bankové účty zákazníkov.

Cieľom nariadenia, za ktoré zahlasovalo 599 poslancov, sedem bolo proti a 35 sa zdržalo, je zabezpečiť, aby klienti bánk a firmy nemuseli čakať na svoje peniaze a aby sa zvýšila bezpečnosť prevodov.

Banky a iní poskytovatelia platobných služieb budú musieť zabezpečiť, aby boli úhrady dostupné a okamžite spracované. Okamžitý prevod sa má vykonať bez ohľadu na deň alebo hodinu a peniaze musia prísť na účet príjemcu do desiatich sekúnd.

Platiteľ by mal byť do desiatich sekúnd informovaný aj o tom, či prevedené finančné prostriedky boli alebo neboli sprístupnené zamýšľanému príjemcovi.

Finanční analytici rozhodnutie európskeho parlamentu vítajú. Vidia v ňom najmä výhody a väčšiu ochranu spotrebiteľov, teda klientov bánk.

Aj krajiny mimo eurozóny

Pravidlá budú musieť uplatňovať po dlhšom prechodnom období aj členské štáty, ktorých menou nie je euro. A to ak ich účty ponúkajú pravidelné transakcie v eurách.

V prípade takýchto účtov mimo pracovných hodín bude existovať osobitná výnimka z uskutočnenia platby do desiatich sekúnd. A to vzhľadom na možné obavy týkajúce sa prístupu k hotovosti v eurách.

Prevencia podvodov

S ohľadom na bezpečnosť by poskytovatelia platobných služieb mali mať zavedené spoľahlivé a aktuálne opatrenia na odhaľovanie a prevenciu podvodov s cieľom zabrániť tomu, aby sa úhrady dostali na nesprávny účet z dôvodu podvodu alebo chyby.

Na tento účel by poskytovatelia platobných služieb pôsobiaci v EÚ mali okamžite a bez dodatočných poplatkov poskytovať službu na overenie totožnosti príjemcu. Poskytovatelia platobných služieb by mali ako dodatočnú ochranu proti podvodom umožniť svojim klientom stanoviť maximálnu sumu okamžitých úhrad v eurách.

Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 20 dní po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať na uplatnenie nariadenia 12 mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika