Na hlavný obsah

Bojovú skupinu NATO v Lešti posilnili ďalší vojaci. Slovensko tak chránia už aj Španieli

Bojová skupina vznikla ako reakcia na vojnu na Ukrajine.

Bojovú skupinu NATO v Lešti posilnili ďalší vojaci. Slovensko tak chránia už aj Španieli
Španielski vojaci. Foto: RTVS

Vo vojenskom výcvikovom stredisku Lešť veje ďalšia zahraničná vlajka. Mnohonárodnú bojovú skupinu NATO posilnili vojská španielskeho kráľovstva. Postupne majú prevziať velenie bojovej jednotky.

Česko, Holandsko, Nemecko, Slovinsko, Spojené štáty a Slovensko. Vojaci z týchto krajín tvoria mnohonárodnú bojovú skupinu NATO na našom území. Teraz sa k nim pridávajú ozbrojené sily Španielska.

Španielskym vojakom v bojovej skupine NATO v Lešti sa v Správach RTVS venoval redaktor Andrej Bálint:

„Španielsko ako členská krajina NATO vyšle španielskych vojakov na Slovensko a posilní tak východný front,“ uviedol predseda vlády Španielska Pedro Sanchez.

„Je to v zásade štandardná rotácia, ktorá je umiestnená na Lešti a ktorá tu bude, pokiaľ bude bezprostredné ohrozenie krajín v rámci Severoatlantickej aliancie,“ vyhlásil minister obrany SR Robert Kalinák (Smer-SD).

Reakcia na vojnu na Ukrajine

Mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku vznikla ako reakcia na to, keď Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Vo výcvikovom stredisku Lešť zahraničné jednotky spoločne cvičia a zosúlaďujú svoje spôsobilosti na prípadnú obranu Slovenska.

„Môžu si títo vojaci navzájom odovzdať skúsenosti, môžu si zladiť svoje operačné a taktické postupy a vytvoriť tak jednotný celok,“ skonštatoval generál vo výslužbe Pavel Macko.

Na Slovensku bude dokopy pôsobiť 700 španielskych vojakov. Z mnohonárodnej bojovej skupiny sa časom stane mnohonárodná brigáda.

„Brigáda je zvyčajne zložená z troch alebo štyroch práporov. V podstate to znamená, že sila jednotiek našich spojencov vzrastie trojnásobne až štvornásobne,“ vysvetlil bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

„Súbežne s narastaním kapacít tejto mnohonárodnej skupiny až na úroveň brigády sa bude postupne budovať aj mnohonárodné veliteľstvo brigády. Veliť budú Španieli, ale samotné veliteľstvo brigády bude mnohonárodné,“ dodal Macko.

Španielski vojaci budú na naše územie prichádzať postupne do leta. Vtedy prevezmú od Českej republiky velenie jednotky NATO na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko