Na hlavný obsah

Bývalého francúzskeho prezidenta dobiehajú kauzy. Odvolací súd potvrdil jeho vinu z financovania prezidentskej kampane

V kampani za znovuzvolenie jeho strana minula takmer dvojnásobok povolenej sumy.

Bývalého francúzskeho prezidenta dobiehajú kauzy. Odvolací súd potvrdil jeho vinu z financovania prezidentskej kampane
Na snímke bývalý prezident Francúzska Nicolas Sarkozy. Foto: Profimedia

Francúzsky odvolací súd v stredu (14. 2.) potvrdil vinu bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho v prípade financovania neúspešnej kampane za znovuzvolenie v roku 2012. Sarkozy dostal rok väzenia, z toho pol roka s podmienečným odkladom, informujú francúzske médiá.

Sarkozy sa odvolal proti pôvodnému verdiktu z roku 2021, keď mu súd udelil rok domáceho väzenia s elektronickým náramkom. Ani stredajšie rozhodnutie nemusí byť konečné, exprezident sa totižto obrátil na kasačný súd. Sarkozy vinu dlhodobo odmieta.

Šesťdesiatdeväťročný pravicový politik čelil obvineniu za to, že jeho strana v kampani za znovuzvolenie za prezidenta v roku 2012 minula takmer dvojnásobok najvyššej povolenej sumy 22,5 milióna eur. Aby skutočné náklady utajila, najala si vtedy Sarkozyho strana UMP spriatelenú agentúru pre styk s verejnosťou Bygmalion.

Súd podľa médií skonštatoval, že bývalý prezident o manipuláciách vedel. Trest si podľa verdiktu bude môcť odpykať rovnako ako v pôvodnom prípade v domácom väzení s nasadeným elektronickým náramkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet