Na hlavný obsah

Zomrel bývalý nemecký futbalový reprezentant Andreas Brehme (†63)

Vo finále MS 1990 rozhodol o zisku tretieho titulu pre Nemecko.

Zomrel bývalý nemecký futbalový reprezentant Andreas Brehme (†63)
Na archívnej snímke z 20. novembra 2010 bývalý nemecký futbalista Andreas Brehme. Foto: TASR/AP

Vo veku 63 rokov zomrel na zástavu srdca bývalý nemecký futbalový reprezentant Andreas Brehme. Vo finále MS 1990 v Taliansku rozhodol o zisku tretieho titulu pre Nemecko, keď v závere súboja s Argentínou v Ríme premenil pokutový kop. O jeho úmrtí informovala agentúru DPA Brehmeho životná partnerka Susanne Schäferová.

„S hlbokým smútkom musím v mene celej rodiny oznámiť, že môj partner Andreas Brehme nás v noci na utorok náhle a nečakane opustil. Príčinou smrti bola zástava srdca. Chcela by som všetkých požiadať, aby v týchto ťažkých chvíľach rešpektovali naše súkromie,“ uviedla Schäferová vo svojom vyhlásení.

Brehme patril na MS 1990 k oporám nemeckej obrany a výdatne podporoval aj ofenzívu. Strelecky sa presadil v osemfinálovom súboji proti Holandsku (2:1) i v semifinále proti Anglicku, v ktorom tím Franza Beckenbauera uspel v jedenástkovom rozstrele. S národným mužstvom získal aj striebro na MS 1986 v Mexiku.

Za reprezentáciu odohral Brehme 86 zápasov, v ktorých vsietil osem gólov. Na klubovej úrovni získal nemecké bundesligové tituly s Bayernom Mníchov i 1. FC Kaiserslautern. Najlepšie roky však zažil v Interi Miláno, s ktorým v máji 1989 získal taliansky titul a o dva roky neskôr triumfoval v Pohári UEFA.

„FC Bayern je v šoku z náhleho úmrtia Andreasa Brehmeho. Navždy zostane v našich srdciach ako majster sveta i výnimočný človek. Andi, vždy budeš súčasťou našej rodiny, odpočívaj v pokoji,“ uviedli predstavitelia nemeckého majstra na klubovom webe. Brehme získal s Bayernom titul v roku 1987.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport