Na hlavný obsah

Chcete vedieť, kedy pôjdete do dôchodku? Vypočítajte si to s pomocou tejto kalkulačky

Kalkulačka ponúka rôzne alternatívne scenáre.

Chcete vedieť, kedy pôjdete do dôchodku? Vypočítajte si to s pomocou tejto kalkulačky
Ilustračná snímka - dôchodcovia. Foto: TASR/Milan Kapusta

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vytvorila novú dôchodkovú kalkulačku, v ktorej sa dozviete odhad vášho dôchodkového veku na základe budúceho vývoja dĺžky života, za predpokladu zachovania súčasnej legislatívy.

„Kalkulačka je učená pre každého, koho zaujíma, kedy by mohol ísť na dôchodok,“ uviedol Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Podrobnosti o dôchodkovej kalkulačke v relácii RTVS Aktuálne :24 priblížil Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť:

„Je to jednoduché, prídete na našu stránku rrz.sk, kliknete na kalkulačky, potom dôchodková kalkulačka. Tam stačí zadať svoj dátum narodenia a pohlavie. Pri ženách sa vyberie aj počet detí a hneď dostanete odhad, kedy by ste išli do dôchodku pri našom základnom demografickom scenári, kde sa predpokladá, že postupne bude rásť dĺžka života a s dĺžkou života neskôr začne rásť aj dôchodkový vek,“ priblížil Šuster.

Kalkulačka však ponúka aj alternatívne scenáre, kedy predpokladá, že dĺžka života sa nebude predlžovať alebo dokonca, že dĺžka života klesne. Zvoliť si môžete aj optimistický scenár, kedy dĺžka života porastie viac ako predpokladáme v súčasnosti.

Aktuálny dôchodkový vek je 63 rokov pre mužov a pre ženy, ktoré nemajú deti. Ak ženy majú deti, tak za každé dieťa je to pol roka skôr, priblížil Šuster. „Od roku 2026 sa začne znova dôchodkový vek naväzovať na očakávanú dĺžku života,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika