Na hlavný obsah

Na trináste dôchodky peniaze budú, vyhlásil minister práce. Odkiaľ ich vezme však nespresnil

Tvrdí, že má plán, ako to dosiahnuť.

Na trináste dôchodky peniaze budú, vyhlásil minister práce. Odkiaľ ich vezme však nespresnil
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Na trináste dôchodky podľa ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) peniaze budú. Tvrdí, že má plán, ako to dosiahnuť. V relácii O 5 minút 12 sa diskutovalo o tom, kde Slovensko vezme sumu blížiacu sa k miliarde eur. Poslanec Michal Truban z PS namietal, že štát na to nemá krytie a naznačil, že Slovensku by mohli hroziť škody.

Ak trináste dôchodky v parlamente prejdú, budú stáť ročne takmer 860 miliónov eur. „Za čo vlastne to vykompenzujete? Komu zvýšite dane alebo zrušíte rodičovský príspevok? Lebo pokiaľ ku konsolidácii nedôjde, tak samotná Európska komisia nám zastaví eurofondy,“ zdôraznil Truban.

Minister práce ubezpečuje, že myslia na záväzky k Európskej komisii. A opatrenie na krytie dôchodkového systému pripravujú tak, aby Slovensko neprišlo o európske peniaze.

„Našli sa prostriedky aj na 13. dôchodok aj na rodičovský dôchodok, ja som tomu rád. Máme jedno konkrétne opatrenie, ktoré Komisia už počula a mohlo by stačiť. Nemôžem ho ešte prezradiť, lebo nemám ho ešte odkonzultované na koaličnej rade,“ priblížil minister.

Sociálnym opatreniam vládnej koalície sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Zvýšenie minimálnej mzdy

Opozícia kritizuje aj navrhovaný mechanizmus zvyšovania minimálnej mzdy. Minimálna mzda by koncom volebného obdobia dosiahla výšku takmer tisíc eur.

„Ja neviem, pán Tomáš, či ste sa rozprávali s podnikateľmi napríklad v Humennom, či takáto minimálna mzda ich neskrachuje a či neklesne potom zamestnanosť, či im to nebudú vyplácať načierno. Obrovský rast minimálnej mzdy môže mať negatívne dôsledky na pracovnú silu a na nezamestnanosť,“ myslí si Truban.

„Samozrejme že komunikujeme so zamestnávateľmi. Nie je problém samotná minimálna mzda, skôr príplatky napojené na minimálnu mzdu,“ reagoval Tomáš.

Minister práce zdôrazňuje, že mechanizmus na výpočet minimálnej mzdy zatiaľ nie je definitívny. Rezort práce potrebuje na jeho dokončenie čas. No a o tom, ako bude napokon vyzerať, rozhodnú sociálni partneri spoločne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika