Na hlavný obsah

Chrípková sezóna je v plnom prúde: Viete, ako požiadať o ošetrovné a kedy na neho máte nárok?

Podrobnosti vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne.

Chrípková sezóna je v plnom prúde: Viete, ako požiadať o ošetrovné a kedy na neho máte nárok?
Ilustračná snímka merania teploty dieťaťa. Foto: Unsplash

Chrípková sezóna je v plnom prúde a mnohí rodičia tak musia zostávať s chorými deťmi doma. Ako postupovať pri žiadosti o takzvanú OČR (ošetrovania člena rodiny), na čo má rodič nárok a aké má povinnosti priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

 „Pod ošetrovným sa označuje životná situácia, kedy je treba sa o príbuzného celodenne starať. To štát vykompenzuje dávkou ošetrovné,“ priblížil Kontúr. Podľa štatistík Sociálnej poisťovne sa táto dávka na Slovensku využíva hojne.

„Za uplynulý rok vyplatila Sociálna poisťovňa vyše 225-tisíc dávok. Priemerne mesačne to bolo 18 778 dávok krátkodobého ošetrovného v priemernej výške 158 eur za poberanie krátkodobej dávky,“ uviedol.

Dávky sa rozdeľujú podľa doby trvania na krátkodobé a dlhodobé. Najmä počas chrípkovej sezóny je podľa Kontúra žiadanejšia krátkodobá dávka OČR. „To sa môže poberať po dobu najviac 14 kalendárnych dní,“ dodal.

Zamestnanci aj živnostníci

Na túto sociálnu dávku má človek nárok ak aj keď je zamestnaný, ale aj ak je živnostník alebo samostatne zárobkovo činná osoba. „Základnou podmienkou je mať nemocenské poistenie v Sociálnej poisťovni,“ vysvetlil.

Sociálne dávky sa však nesmú vzájomne prekrývať. Nárok na ošetrovné tak nemá človek vtedy, keď už sám poberá dávku z nemocenského poistenia. „Povedzme, že sám som práceneschopný, ale zároveň mi ochorie dieťa. Nemôžem na neho poberať dávku ošetrovné napriek tomu, že sa o neho doma starám, lebo už sám poberám nemocenskú dávku,“ vysvetlil Kontúr.

Od nového roka sa výšky dávok ošetrovné zmenili. Vypočítať si ju poistenci vedia na základe svojho denného vymeriavacieho základu. „Maximálna výška dávky je však ohraničená zákonom. Môže byť maximálne vo výške 47,15 eura na deň. Za 14 kalendárnych dní to tak môže spraviť 660,30 eura,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko