Na hlavný obsah

Číňania oslavujú príchod nového roka, ktorý bude v znamení draka. Mnohí chcú práve v tomto období priviesť na svet potomka

Drak je považovaný za symbol sily, úspechu a šťastia.

Číňania oslavujú príchod nového roka, ktorý bude v znamení draka. Mnohí chcú práve v tomto období priviesť na svet potomka
Číňania si od roku draka sľubujú veľa dobrého. Foto: TASR/AP

Číňania v sobotu (10. 2.) oslavujú začiatok lunárneho nového roka, ktorý sa ponesie v znamení draka. Nový rok je v Číne najvýznamnejším sviatkom, ktorý sa oslavuje v rodinnom kruhu, návštevami chrámov, ale aj ohňostrojmi a veselosťou na najrôznejších kultúrnych podujatiach, uviedla agentúra DPA. Podľa nej si Číňania od roku draka, ktorý nasleduje po roku zajaca, sľubujú veľa dobrého.

Okrem Číňanov sú oslavy lunárneho Nového roka dôležité napríklad aj pre Vietnamcov, Singapurcov, Kórejčanov či Malajzijčanov. V čínskom kalendári sa každý rok nesie v znamení jedného z 12 znamení zverokruhu. Drak je považovaný za symbol sily, úspechu a šťastia, podľa agentúry AP preto mnoho Číňanov plánuje na rok v znamení tohto mýtického tvora narodenia svojho potomka.

Dominantnou farbou osláv je červená, ktorá je považovaná za farbu šťastia. Ľudia jej dekorujú svoje obydlia, hlavne vstupy do domov, a dúfajú, že tým prilákajú do svojho obydlia šťastie a blahobyt. Obľúbenými darčekmi sú obálky s peniazmi.

Oslavy nazývané tiež Sviatky jari (čchun-ťie) sú v Číne spojené s cestovaním. Milióny ľudí sa vydávajú na návštevu svojich rodných miest a dedín, aby sa stretli so svojimi rodinami.

Cestovanie spojené s oslavami začiatku nového roka je dôležité aj hospodársky. Pre čínsku ekonomiku, ktorá sa v poslednom čase pasuje s problémami, by tak mohli byť vítanou vzpruhou, uviedla DPA. V centrálnej Číne cesty tento rok komplikoval neobvykle silný nástup zimy.

Milióny Číňanov sledujú tradičný galavečer v štátnej televízii. Tentoraz počas neho pozdravili svojich spoluobčanov na Zemi aj astronauti z čínskej vesmírnej stanice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet