Na hlavný obsah

EÚ poskytne Ukrajine 50 miliárd eur, výraznou väčšinou to schválili europoslanci

Odsúhlasili navýšenie rozpočtu Únie do roku 2027.

EÚ poskytne Ukrajine 50 miliárd eur, výraznou väčšinou to schválili europoslanci
Ilustračná snímka z europarlamentu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok (27. 2.) výraznou väčšinou hlasov schválili navýšenie viacročného rozpočtu EÚ do roku 2027. A to vrátane poskytnutia 50 miliárd eur Ukrajine. Kyjev by mal po predchádzajúcej dohode EP sa členskými štátmi dostať v najbližších štyroch rokoch 33 miliárd vo forme pôžičiek a 17 miliárd dotácií.

Súhlas europarlamentu bol podmienkou na to, aby mohol európsky blok zvýšiť svoj rozpočet na obdobie do roku 2027. Vlaňajší návrh Európskej komisie pôvodne blokoval maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý však na mimoriadnom summite začiatkom februára svoje veto stiahol.

Členské štáty sa tak zhodli na pridaní 65 miliárd eur do viacročného finančného rámca, časť z nich tvorí spomínaných 50 miliárd pre Ukrajinu. Zvyšné peniaze poputujú na výdavky spojené s bojom proti nelegálnej migrácii, na vonkajšie vzťahy či na spoločnú obranu.

S navýšením rozpočtu dnes súhlasilo 499 poslancov, proti ich bolo 67 a 31 sa hlasovania zdržalo. Samotné vyčlenenie peňazí pre Kyjev získalo ešte väčšiu podporu 536 hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet