Na hlavný obsah

Europol rozbil jednu z najväčších sietí pašerákov ľudí. Utečencom za nebezpečný prevoz účtovali tisíce eur

Zásahová jednotka zabavila člny aj námorné vybavenie.

Europol rozbil jednu z najväčších sietí pašerákov ľudí. Utečencom za nebezpečný prevoz účtovali tisíce eur
Na archívnej snímke z novembra 2020 utečenci počas záchrany po tom, ako sa pri plavení z Líbye prevrátil ich čln. Foto: TASR/AP

Európskej policajnej agentúre Europol sa podarilo rozbiť jednu z najväčších sietí pašerákov ľudí v Európe. V rámci rozsiahlej operácie, na ktorej sa podieľala nemecká, francúzska a belgická polícia, bolo v Nemecku zatknutých 19 osôb organizujúcich pašovanie migrantov cez Lamanšský prieliv, informovala dnes agentúra Reuters.

„Vyšetrovanie sa zameralo na iracko-kurdskú sieť podozrivú z pašovania migrantov z Blízkeho východu a východnej Afriky. Skupina ich prepravovala z Francúzska do Británie na nafukovacích člnoch nízkej kvality, „uviedol Europol vo vyhlásení.

Podozriví, na ktorých sa vyšetrovanie začaté na konci roka 2022 sústredilo, organizovali nákup, uskladnenie a prepravu nafukovacích člnov prevažne čínskej proveniencie. Tie neskôr použili na prepašovanie migrantov z pláží blízko francúzskeho mesta Calais do Británie.

Gang do člnov určených pre najviac desať osôb nakladal až päťdesiat utečencov. Účtoval im 1 000 až 3 000 eur na osobu, dodal Europol.

Zásahová jednotka v Nemecku vykonala zatknutie. Prehľadala 28 miest a zabavila 24 nafukovacích člnov, značné množstvo námorného vybavenia, 60 elektronických prístrojov, zbrane a niekoľko tisíc eur v hotovosti.

Nelegálne prisťahovalectvo zo západnej Afriky do krajín EÚ sa v januári medziročne zvýšilo viac ako desaťkrát. Uviedla to Agentúra EÚ pre ochranu hraníc Frontex začiatkom tohto mesiaca. Frontex očakáva, že tento rok celkový počet nelegálnych migrantov porastie a nie je možné ich príchodu úplne zabrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet