Na hlavný obsah

G. Grendel o krokoch Ústavného súdu: Koalícii sa nemusí podariť dodať beztrestnosť ľuďom, pre ktorých novelu pripravovala

Grendel hovorí o dobrej aj zlej správe.

G. Grendel o krokoch Ústavného súdu: Koalícii sa nemusí podariť dodať beztrestnosť ľuďom, pre ktorých novelu pripravovala
Gábor Grendel Foto: TASR/Jaroslav Novák

Podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Gábora Grendela (Slovensko) znamená rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý pozastavil účinnosť časti novely Trestného zákona, dobrú aj zlú správu. Poslankyňa Lucia Plaváková (PS) rozhodnutie Ústavného súdu víta, zrušenie špeciálnej prokuratúry však vníma ako problém.

Koaliční predstavitelia rozhodnutie súdu rešpektujú, ale hovoria o ňom ako o politickom rozhodnutí. Ich reakcie si môžete prečítať v tomto článku.

Pozrite si celú reakciu Gábora Grendela vo vysielaní spravodajského bloku RTVS Aktuálne :24:

„Čo sa týka zániku Úradu špeciálnej prokuratúry, Ústavný súd nezasiahol. Je teda zrejmé, že najúspešnejšia inštitúcia v boji proti korupcii zanikne,“ povedal Grendel.

„Dobrou správou je to, že sa vládnej koalícii nemusí podariť doručiť beztrestnosť ľuďom, pre ktorých novelu pripravovala,“ doplnil.

Koalícia tvrdí, že Ústavný súd je „spolitizovaný“. Gábor Grendel považuje tieto podozrenia za „nehorázne“.

„Koalícia robila obštrukcie, ktoré hraničili až so sabotážou Ústavného súdu, čoho sme svedkami v podstate do dnešného dňa,“ uviedol.

Grendel tvrdí, že minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) je teraz povinný do 15 dní zverejniť rozhodnutie Ústavného súdu v Zbierke zákonov SR.

Plaváková víta rozhodnutie

Poslankyňa NR SR Lucia Plaváková (PS) víta rozhodnutie Ústavného súdu. „Je to obrovská prehra Roberta Fica. Pozastavená bola zásadná časť novely, na ktorej Ficovi najviac záležalo,“ povedala.

Podľa nej nie je jasné, ako Ústavný súd rozhodne o celej novele Trestného zákona. „Vnímam ako problém, že špeciálna prokuratúra bude zrejme zrušená,“ dodala.

„Kľúčové je, aby bolo zverejnené rozhodnutie v zbierke zákonov. Ústavný súd jasne deklaroval, že minister spravodlivosti má ústavnú povinnosť zabezpečiť zverejnenie do 15 dní,“ uzavrela.

Pozrite si celú reakciu Lucie Plavákovej vo vysielaní spravodajského bloku RTVS Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko