Na hlavný obsah

Tibor Gašpar považuje rozhodnutie Ústavného súdu za politické. Koalícia zváži ďalší postup

Ústavný súd sa podľa neho stal politickým nástrojom.

Tibor Gašpar považuje rozhodnutie Ústavného súdu za politické. Koalícia zváži ďalší postup
Poslanec Smeru-SD Tibor Gašpar. Foto: TASR/Pavol Zachar

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR pozastaviť časti novely Trestného zákona považuje poslanec Smeru-SD Tibor Gašpar za politické a veľmi zjednodušené. Z ÚS sa podľa neho stal „politický nástroj v rukách opozície“. Uviedol to vo štvrtok (29. 2.) vo vysielaní spravodajského bloku RTVS Aktuálne :24.

„Ústavný súd nie je inštitúciou, ktorá by mala viesť politický boj. Toto rozhodnutie ale považujem za politické,“ povedal.

Na rozdiel od koaličných predstaviteľov opoziční poslanci rozhodnutie Ústavného súdu vítajú. Prečítajte si ich reakcie na rozhodnutie ÚS v tomto odkaze.

Tibor Gašpar navyše o rozhodnutí hovorí ako o „veľmi zjednodušenom“. „Množstvo novelizovaných bodov, najmä Trestného zákona nenaznačuje, že by mali mať rozpor s ústavou,“ vysvetlil. Prekvapilo ho, že ÚS lepšie nešpecifikoval ustanovenia, pri ktorých by sa mohla ohroziť ústavnosť.

Politický nástroj opozície

Z ÚS sa podľa Tibora Gašpara stal politický nástroj opozície a do spoločnosti jeho rozhodnutie vnáša právnu neistotu. „Bude tu možné akýkoľvek zákon, ktorý vláda schváli, cez ÚS upraviť,“ uviedol.

„Mali sme tu voľby, ktoré priniesli rozloženie politických síl. Strany presadzujú svoju politiku riadenia štátu a ak im do toho bude vstupovať ÚS nad rámec toho, ako by mal fungovať, tak sa stal politickým nástrojom,“ skonštatoval Gašpar.

Gašpar priblížil, že v koalícii zvážia ďalší postup. „Zvážime všetky okolnosti fungovania výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci, a začneme sa o tom rozprávať,“ vysvetlil. Podľa neho totiž zasahuje súdna moc do výkonnej a zákonodarnej.

Michelko: Rozhodnutie nás prekvapilo, ale rešpektujeme ho

Poslanec Roman Michelko (SNS) opísal rozhodnutie ÚS ako prekvapivé, ale zároveň očakávané. Prekvapilo ho, že ústavní sudcovia použili ako argument na pozastavenie účinnosti častí novely Trestného zákona aj premlčacie lehoty.

„A to v čase, kedy bola už v druhom čítaní so zjavnou väčšinou v parlamente úprava s vrátením pôvodných premlčacích lehôt,“ povedal. Vyzerá to podľa neho tak, akoby ústavní sudcovia „žili na úplne inej planéte“.

Rozhodnutie však v koalícii rešpektujú a zvážia ďalší postup. Dodal, že rozhodnutie ešte nie je definitívne. Parlament má podľa neho šesťmesačnú lehotu na úpravu legislatívy v zmysle nálezu ÚS, aby nebola v rozpore s ústavou.

„Ak by sme túto lehotu odignorovali, po šiestich mesiacoch stratia napadnuté časti zákona platnosť,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko