Na hlavný obsah

Hluk z diaľnice presahuje bezpečnú hranicu, obyvatelia Lamača by sa mohli konečne dočkať protihlukovej steny

Čoraz rušnejšiu diaľnicu D2 v Bratislave bude menej počuť.

Hluk z diaľnice presahuje bezpečnú hranicu, obyvatelia Lamača by sa mohli konečne dočkať protihlukovej steny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Čoraz rušnejšiu diaľnicu D2 na západe Bratislavy bude menej počuť v obytných zónach. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) začala s prípravnými prácami na protihlukovej stene v Lamači. Hluk z diaľnice v Lamači podľa mestských meračov dosahuje aj sto decibelov. Je to ďaleko za bezpečnou hranicou.

Protihlukovú stenu sľubujú ľuďom žijúcim v tejto mestskej časti Bratislavy už roky. NDS začala s prípravou miesta, kde by mala stena vyrásť. Odstraňujú náletové dreviny.

„Prípravné práce sú nastavené tak, aby v minimálnom rozsahu zasahovali do plynulosti dopravy. Chceme poprosiť aj šoférov, aby zvýšili opatrnosť a ohľaduplnosť na danom úseku,“ uviedol hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

Zvýšenému hluku v bratislavskej mestskej časti Lamač sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiáš:

NDS vysúťažila firmu, ktorá protihlukovú stenu postaví, v septembri minulého roka. Kedy by sa stavba protihlukovej steny v bratislavskom Lamači mohla začať, diaľničiari zatiaľ nevedia. Všetko bude závisieť od vydania stavebného povolenia.

Obyvatelia Lamača sa na hluk pravidelne sťažujú. „Máme naše vlastné merače, posledné roky, na základe ktorých analyzujeme dopad hluku na našu mestskú časť. Musím rovno povedať, že po zmene prevádzky na diaľnici, kde sa zvýšila rýchlosť, hluk narástol výrazne,“ ozrejmil starosta Lamača Igor Polakovič.

Hluk môže ovplyvniť psychiku

Na negatívne vplyvy hluku na ľudí upozorňuje aj psychológ. Dlhodobý pobyt v takomto prostredí môže podľa neho viesť k podráždenosti, ale aj k bolestiam hlavy alebo iným ťažkostiam.

„Keď sme v kontakte napríklad s hlukom z cesty, kde nevieme presne ako keby predpokladať, v akej frekvencii autá budú chodiť, ako bude ten hluk rozdistribuovaný v rámci dňa, tak to v ľuďoch, samozrejme, môže spôsobovať podráždenie, zníženú koncentráciu,“ vysvetlil psychológ Richard Krause.

Dopravné obmedzenia podľa NDS potrvajú niekoľko týždňov. Práce na kraji diaľnice robia mimo dopravnej špičky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny