Na hlavný obsah

Obyvateľom liptovskej obce došla trpezlivosť: Pre stavbu diaľnice sú ulice plné blata a prachu, zvažujú blokádu staveniska

Od stavbárov požadujú návrhy riešení.

Obyvateľom liptovskej obce došla trpezlivosť: Pre stavbu diaľnice sú ulice plné blata a prachu, zvažujú blokádu staveniska
Ulice obce Lisková sú plné blata či prachu. Foto: RTVS

Obyvateľom Liskovej pri Ružomberku došla trpezlivosť. Desať rokov trpia pre stavbu diaľnice. Ulice sú plné blata alebo prachu. Od stavbárov preto požadujú návrhy riešení.

Tieto fotografie zverejnila Štefánia Matulová na sociálnej sieti. Špinavé cesty, ploty aj brány domov. Po ich zverejnení nastali zmeny. „Zamestnankyňa obecného úradu nám umývala plot a bránu. Začali sa také čistiace práce, že asi súťažíme o dedinu roka,“ hovorí obyvateľka obce.

Čistenie pomôže len na krátky čas, Liskovou denne prechádzajú nákladné autá zo stavby diaľničného obchvatu Ružomberka. Najhoršia situácia býva po daždi. Vtedy blato z ulice znečisťuje ploty aj domy obyvateľov Liskovej.

Sťažnostiam obyvateľov znečistenej obce sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

„Cesta je stále zablatená, stále prašná. Ale teraz je neúnosne zablatená, pretože im to vypadáva, pretože nemajú zakryté autá,“ sťažuje sa ďalšia obyvateľka obce Táňa Martinkovičová.

„Prevážajú zeminu z jedného konca dediny na druhý. Nám občanom nedajú dýchať. Po obci sa už nedá prejsť ani pešo, ani s kočíkom, ani nijako. Autá, to už ani nehovorím, to sa nedá ani zmyť,“ opisuje obyvateľ Liskovej Marián Lesák.

Zvažujú blokádu staveniska

Diaľničiari prosia ľudí o trpezlivosť. „Uvedomujeme si, že s výstavbou úseku je spojený aj diskomfort obyvateľov priľahlých obcí. Zhotoviteľ úseku aj preto zabezpečuje pravidelnú údržbu a čistenie komunikácií,“ uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Tomáš Ferenčák.

Obyvateľom Liskovej to však nestačí. Niektorí zvažujú blokádu staveniska tak, aby sa zablatené autá do dediny nedostali.

„Čistenie by mali zabezpečiť častejšie. S tým, že nielen vyčistiť ulice, ale aj doslova očistiť nánosy bahna, ktoré autá nosia,“ myslí si starostka obce Alena Mydliarová.

Obecné zastupiteľstvo preto diaľničiarov aj stavbárov vyzvalo, aby navrhli, ako zabrániť znečisťovaniu komunikácií v obci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny