Na hlavný obsah

Starostlivosť o zomierajúcich je zo strany zdravotných poisťovní finančne podhodnotená, ukázala to kontrola

Poisťovne to vidia inak.

Starostlivosť o zomierajúcich je zo strany zdravotných poisťovní finančne podhodnotená, ukázala to kontrola
Ilustračná snímka - ruky staršieho človeka. Foto: RTVS

Starostlivosť o zomierajúcich pacientov je zo strany zdravotných poisťovní finančne podhodnotená. Vyplýva to z kontroly Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zistenia úradu potvrdzujú aj lekári z praxe. Zdravotné poisťovne to vidia inak.

Tím Mobilného hospicu sv. Lujzy v Prievidzi sa vlani staral o 144 smrteľne chorých pacientov. Viac ako sto zomrelo. Vďaka ich práci väčšina z nich mohla dožiť v domácom prostredí. Hospic však dlhodobo bojuje s existenčnými problémami.

„V našom mobilnom hospici sme spravili analýzu, teraz máme platby za návštevu sestry, čo zahŕňa všetko. Okolo 23 eur dostaneme od poisťovne, ale reálne náklady sú až 43 eur,“ upozorňuje paliatívna lekárka z Mobilného hospica sv. Lujzy Emília Vlčková.

Financovaniu hospicov sa v Správach RTVSz regiónov venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Platby na paliatívnu medicínu sú poddimenzované aj napriek tomu, že od minulého roka sú ceny regulované ministerstvom zdravotníctva – konštatuje to aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„Nie, že ešte stále sú podhodnotené jednotkové ceny, ale poisťovne za kontrolované obdobie neplatili načas. Hlavne obchádzali cenové opatrenie a to jednoducho tak, že povedali, máte tu nejaké limity, vy sa do nich zmestite,“ tvrdí predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Blahová.

„Napríklad poisťovňa Dôvera nám dala limit 440 eur, na všetkých pacientov. Tento limit vyčerpáme behom dvoch týždňov, ale pacientov ošetrujeme naďalej, robíme to na náklady organizácie,“ doplnila Vlčková.

Poisťovne s výsledkami kontroly nesúhlasia

Zdravotné poisťovne s výsledkami kontroly nesúhlasia. „VšZP vo veci regulácie cien postupovala v súlade s platnou legislatívou a v časovom horizonte, ktorý bol pre funkčné zavedenie predmetných zmien nevyhnutný,“ píše v stanovisku štátna poisťovňa.

„Pokiaľ ide o limity – v prípade tohto typu zdravotnej starostlivosti je smerodajným práve cenové opatrenie, ktoré zabezpečuje svojím záväzným charakterom jasnú výšku úhrady,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Úrad porovnal aj financovanie výkonov v paliatívnej starostlivosti u nás a v Česku. U našich západných susedov dostane za návštevu mobilný hospic o 25 eur viac. Za lôžko v kamennom hospici o 12 eur a za lôžko v domove ošetrovateľskej starostlivosti o 22 eur viac.

„Výška platieb sa odvíja od zdrojov, ktoré slovenské zdravotníctvo aktuálne má k dispozícii. Preto ani pri porovnávaní s Českou republikou nemôžeme ignorovať fakt, že české zdravotníctvo má k dispozícii viac peňazí,“ skonštatoval hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Ministerstvo zdravotníctva bude žiadať od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj od poisťovní dáta a ceny preverí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko