Na hlavný obsah

Izrael podľa ministra obrany zabil už 10-tisíc členov Hamasu

Rovnaký počet ich utrpel zranenia a je vyradený z boja.

Izrael podľa ministra obrany zabil už 10-tisíc členov Hamasu
Trosky budov zničených počas pozemnej operácie izraelskej armády v pásme Gazy čo je viditeľné z juhu Izraela neďaleko plotu na hranici s Gazou. Foto: TASR/AP

Izrael pri svojej invázii v Pásme Gazy zabil 10-tisíc príslušníkov radikálneho hnutia Hamas, rovnaký počet ich utrpel zranenia a je vyradený z boja, povedal vo štvrtok (1. 2.) izraelský minister obrany Joav Galant podľa portálu The Times of Israel (ToI).

Oznámil tiež, že armáda v Pásme Gazy plní ciele v oblasti Chán Júnisu a postúpi ďalej na juh, až do Rafáhu pri hraniciach s Egyptom.

„Darí sa nám plniť naše misie v Chán Júnise a dostaneme sa tiež do Rafáhu, aby sme zlikvidovali teroristické prvky, ktoré nás ohrozujú,“ povedal Galant.

TOI napísal, že Galant prišiel do Chán Júnisu a hovoril s izraelskými vojakmi, ktorí sa podieľajú na operáciách v najväčšom meste na juhu Pásma Gazy.

O stratách, ktoré doteraz Hamás utrpel, Galant povedal, že „pre neho znamenajú ranu, ktorá narúša jeho možnosti bojovať“. Je však podľa neho nutné dostať sa na všetky miesta.

Do Rafáhu sa v uplynulých týždňoch stiahli civilisti kvôli postupu izraelskej armády v severnejšie položených častiach Pásma Gazy.

Izrael vedie vojnu proti Hamasu ovládajúcemu Pásmo Gazy v reakcii na útoky zo 7. októbra, keď bojovníci teroristického palestínskeho hnutia prenikli na izraelské územie a zabili tam okolo 1 200 ľudí. Stovky ďalších osôb odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Civilisti od začiatku bojov na tomto území žijú v katastrofálnych podmienkach, chýbajú im jedlo, voda aj základné lieky. Podľa úradov ovládaných Hamasom tam od začiatku terajšej vojny zomrelo viac ako 27-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet