Na hlavný obsah

Jarné prázdniny sa nesú v znamení tepla a dažďa. Lyžiarske strediská napriek tomu vítajú návštevníkov

Niektoré strediská sú plné, inde už sneh úplne vymizol.

Jarné prázdniny sa nesú v znamení tepla a dažďa. Lyžiarske strediská napriek tomu vítajú návštevníkov
Na snímke svah v Jasenskej Doline pri Martine. Foto: RTVS

Začínajú sa jarné prázdniny pre žiakov zo stredného Slovenska. Na nápor dovolenkárov sa chystajú aj vysokohorské strediská. Jarné prázdniny budú doslova jarné, keďže teploty zodpovedajú skôr aprílu. Daždivé a teplé počasie posledné dva týždne výrazne obmedzili lyžovačku najmä na nižšie položených svahoch.

V Jasenskej doline pri Martine ešte jazdia dva menšie vleky a jeden s dĺžkou 500 metrov. Dokedy ich udržia v prevádzke, netušia. Sneh im totiž mizne pred očami.

„Máme pomaly najhoršie podmienky za posledných 30 rokov. Robíme všetko preto, aby sme aspoň vleky udržali v prevádzke, lanovku už asi nespojazdníme,“ informoval Milan Sumka zo strediska Jesenská dolina.

Na svahy počas jarných prázdnin sa boli v Správach RTVS pozrieť regionálne štáby a Ivana Ratkovská:

Dážď, teplo a vietor potrápili aj Martinské hole. Tam však hlásia dobré podmienky na lyžovačku. „Snehu máme tak do 70 centimetrov a tešíme sa na prázdniny,“ povedal Pavol Huntana zo strediska Martinské hole.

V podhorí Tatier nie je po snehu už ani stopy. V tatranských lyžiarskych strediskách je ho dostatok. „Ľudia vidia už z podhoria, že zjazdovky aj trasy mimo sú zasnežené. Prišlo aj ochladenie, v nižších partiách sme aj dosnežili,“ priblížil hovorca prevádzkovateľa stredísk vysoké tatry Marián Galajda.

To, že sa začínajú prázdninové pobyty, bolo cítiť na tatranských zjazdovkách už dnes. Nervozita stúpala na preplnených parkoviskách aj v radoch na lanovky. „Ľudia sú už dole nervózni, potom prídu na svah, musia stáť v rade a potom sa to prejavuje na svahu. Najväčším problémom je agresivita,“ opísal člen Skipatroly Tatranská Lomnica Pavol Novoroľník.

Základom je dodržiavať Biely kódex. Čo je to, vedia už aj tí najmenší. Na poriadok na svahu dohliadajú členovia skipatroly. V krajnom prípade môžu zablokovať aj skipas. Deti sú najzraniteľnejšie, preto apelujú na dospelých, aby ich nespúšťali na svahu z očí.

„Majú tu rodičov, čiže základ je, aby oni dohliadali na tie deti a keď je problém, tak upozorňujeme,“ uviedol člen Skipatroly Tibor Lučanský.

Ak sa chytáte na prázdniny na hory, nezabúdajte na slnečné okuliare, opaľovací krém a najmä dávajte pozor na svoje deti a dodržiavajte Biely kódex.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny