Na hlavný obsah

Matka Alexeja Navaľného vyzvala Putina, aby vydal telo jej syna

K výzve sa pridala aj jeho vdova.

Matka Alexeja Navaľného vyzvala Putina, aby vydal telo jej syna
Ruský opozičný predstaviteľ Alexej Navaľnyj zomrel náhle vo väzení. Foto: ČTK/AP/Andrew Medichini

Matka zosnulého predáka ruskej opozície Alexeja Navaľného v utorok (20. 2.) prostredníctvom videozáznamu vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby vydal rodine telo jej syna. 

Na vydanie Navaľného tela vyzvala zároveň na sociálnej sieti X aj jeho manželka Julija, ktorá uviedla, že jej manžel má právo na dôstojný pohreb a že ľudia by mali dostať možnosť sa s ním rozlúčiť.

Navaľnyj podľa tvrdení ruských úradov zomrel náhle v piatok (16. 2.) vo väzení. Okolo jeho úmrtia ale panuje množstvo nejasností. Julija Navaľná aj spolupracovníci tohto opozičného politika vinia z jeho smrti Putina.

V pondelok úrady podľa Navalného hovorkyne Kiry Jarmyšovej rodine a advokátom oznámili, že telo zosnulého môžu vydať najskôr o 14 dní, počas ktorých sa bude vykonávať „chemická expertíza“.

„Obraciam sa k vám, Vladimira Putina – riešenie otázky závisí iba od vás – nechajte ma, aby som mohla nakoniec uvidieť svojho syna,“ uviedla vo videozázname natočenom priamo pred trestaneckým zariadením, kde bol Navaľnyj väznený, jeho matka Ljudmila.

„Žiadam okamžité vydanie Alexejovho tela, aby som ho mohla pochovať ako človeka,“ dodala

V podobnom duchu sa vyjadrila aj vdova po Navaľnom. „Vydajte Alexejovo telo a dovoľte ho dôstojne pochovať. Nebráňte ľuďom, aby sa s ním rozlúčili, „napísala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet