Na hlavný obsah

Za tmy, odzadu a bezdôvodne: V Spišskej Novej Vsi napádajú ľudí mládežnícke gangy

V gangoch majú hierarchiu aj bodovací systém.

Za tmy, odzadu a bezdôvodne: V Spišskej Novej Vsi napádajú ľudí mládežnícke gangy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Spišskej Novej Vsi napádajú ľudí detské a mládežnícke gangy, najmä za tmy, odzadu a bezdôvodne. Mestská aj štátna polícia sú v strehu. Prijímajú opatrenia a po páchateľoch pátrajú.

Rodina Frankovcov zo Spišskej Novej Vsi má s jedným z gangov v meste už niekoľko skúseností. Viackrát zaútočili na ich syna. „Mal opuch tváre, rozťatú peru. Môj syn chodí zásadne bočnými uličkami, lebo sa obáva toho gangu. Napadol ho presne ten istý človek, z toho gangu,” opísala matka obete útoku Lívia Franková.

Mládežnícke gangy v Spišskej Novej Vsi napádajú obyvateľov, detaily zisťovala v reportáži v Správach RTVS z regiónov redaktorka Marie Balážová Melníková:

Útoky nezostali len pri ich synovi. „Udrel ma dotyčný mladistvý do tváre. Povedal, že to je ten otec, čo si mu zbil syna,“ pokračoval otec napadnutého a obeť útoku Jaroslav Franko.

„Oni sú sfetovaní ľudia a potrebujú si udrieť. Udrú si aj do takého človeka, ktorý len proste ide okolo,“ myslí si Lívia Franková.

Rodina podala na polícii už dve trestné oznámenia. „Zatiaľ vieme o dvoch skupinách osôb, mladíkov, ktorí sú od ôsmakov-deviatakov až po stredné školy, ktorí majú novú formu zábavy: Napádajú vo večerných hodinách nevinných ľudí,“ informoval náčelník mestskej polície v Spišskej Novej Vsi Ľubomír Chroust.

Majú hierarchiu aj bodovací systém

Gangy majú zavedené svoje pravidlá. Bodovací systém aj hierarchiu. „Za 60-ročného chlapa, ktorého napadnú, dostanú 10 bodov. Za 50-ročného 20 bodov. Napádajú ľudí spravidla aj zozadu. A môže sa stať to, že tá osoba padne na zem, rozbije si hlavu, otras mozgu a nerád by som sa dožil toho, že nám tu niekto v noci primrzne,“ priblížil Chroust.

Štátna polícia sa zatiaľ nechce k útokom vyjadriť, pretože by to mohlo zmariť vyšetrovanie. Mestská polícia všetky svoje zistenia poskytuje štátnej polícii. Napadnutým poškodeným obetiam útokov odporúčajú, aby si to nenechávali pre seba a oznamovali im to. Násilie v meste sa stupňuje.

“Disponujeme aj s konkrétnymi menami, spolu máme evidovaných nejakých 28 ľudí,” dodal Chroust. 

“Ako to zastaviť? V prvom rade vedieť, kde mám svoje dieťa. Je pre mňa nepredstaviteľné, že rodič nevie, kde je jeho dieťa, čo robí, s kým trávi čas. Pre tínedžera je silnejší názor skupiny, rovesníkov než rodiča,” skonštatovala psychologička Martina Barillová.

Skúsená psychologička rodičom radí nezatvárať si pred problémami oči a v prípade núdze navštíviť bezplatné Centrá pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny