Na hlavný obsah

V Poprade vyčíňajú detské gangy: Mestských policajtov je málo, na poriadok preto dohliadajú občianske hliadky

Podobný problém riešili už aj v Košiciach či Miloslavove.

V Poprade vyčíňajú detské gangy: Mestských policajtov je málo, na poriadok preto dohliadajú občianske hliadky
V uliciach Popradu vyčíňajú detské gangy. Foto: RTVS

V uliciach Popradu zrejme vyčíňajú detské gangy. Štyristo ľudí už podpísalo petíciu za zvýšenie bezpečnosti. Na poriadok tiež dohliadajú občianske hliadky. Problém s mladými výtržníkmi riešili v minulosti aj v Košiciach či Miloslavove.

Ešte začiatkom januára za železničným podchodom napadli výtržníci 17-ročného mladíka. O štyri dni neskôr sa stal terčom útoku 13-ročný chlapec pri miestnej škole.

Polícia zdržala štyroch podozrivých mladíkov. Stotožniť ich pomohli kamery mestskej polície „Boli obvinení traja mladiství vo veku 16 až 17 rokov z prípadu prvého a jeden mladistvý vo veku 17 rokov z druhého prípadu,“ uviedol riaditeľ odboru poriadkovej polície ORPZ Poprad Róbert Hermel.

Iniciátorka popradskej výzvy s názvom Spolu proti strachu a šikane tvrdí, že po jej zverejnení sa na sociálnych sieťach ozvali aj ďalšie obete, ktoré útok nehlásili zo strachu alebo iných pohnútok.

„Tých reakcií na útoky, na vyčíňanie mladistvých a na napadnutia, bolo oveľa viac, ako tu bolo spomenuté. Či to už ľudia išli nahlásiť alebo nie,“ povedala iniciátorka výzvy Mária Katriňáková Vavreková.

Vyčíňaniu detských gangov v Poprade sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

V Poprade vyčíňajú detské gangy

Pomáhajú rodičovské hliadky

V popradských uliciach sa pohybujú už aj samozvané rodičovské hliadky, ktoré vyhľadávajú skupinky mladistvých a problémy obratom hlásia polícii.

Upozorňujú na popíjanie alkoholu na verejnosti, drogy či výtržnosti. „Sama by som naozaj nešla do hliadky, preto sa snažíme ísť viacerí. Porozdeľujeme sa,“ uviedla členka rodičovskej hliadky Gabriela Slavkovská.

„Odkedy vznikli občianske hliadky, je vidieť oveľa viac policajtov na miestach, kde by mali byť,“ dodala iniciátorka výzvy Vaverková. Podľa Róberta Hermela policajti monitorujú miesta, sú inštruovaní a všetci o tomto probléme vedia.

Mestských policajtov je málo

V uliciach sú aj všetci mestskí policajti. Primátor ale priznal, že je ich menej ako v minulosti. „Znižujeme stavy. Už sme znížili o desať. Štát by mal konečne riešiť problém mestských polícií a začal ich dotovať,“ povedal primátor mesta Poprad Anton Danko.

Psychologička upozornila, že jadro problému v uliciach sa začína v rodine a končí na ulici. „Tieto deti si neuvedomujú, že takéto predvádzanie sa pred kamarátmi môže skončiť až trestným stíhaním,“ vysvetlil náčelník mestskej polície Poprad Marián Gardoš.

Mesto pre zvýšenie bezpečnosti sľubuje aspoň viac kamier v uliciach. Aj tu však čakajú na výzvu z eurofondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny