Na hlavný obsah

Na Islande opäť tečie láva, návštevníkov obľúbenej atrakcie museli evakuovať

Za posledné dva roky zažil Island šesť erupcií.

Na Islande opäť tečie láva, návštevníkov obľúbenej atrakcie museli evakuovať
Sopečná erupcia na Islande. Foto: TASR/AP

Na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu vo štvrtok (8. 2.) nad ránom začala sopečná erupcia, informovala islandská verejnoprávna televízia RÚV. Puklina chrlí lávu už tretíkrát za posledné dva mesiace.

„O 5:30 (6:30 SEČ) nabralo mierne zemetrasenie severovýchodne od Sýlingarfellu na intenzite. Zhruba o 30 minút neskôr v rovnakej oblasti začala erupcia,“ uviedla podľa AFP islandská meteorologická služba IMO, ktorá blížiacu sa sopečnú činnosť predpovedala vo svojej poslednej správe.

„Podľa prvých správ z kontrolného letu pobrežnej stráže výbuch nastal v rovnakej oblasti ako 18. decembra. Puklina je dlhá asi tri kilometre. Láva v tejto fáze prúdi prevažne na západ,“ doplnili meteorológovia.

Počas noci a rána boli preventívne evakuovaní návštevníci v geotermálnych kúpeľoch Modrá lagúna, ktoré sú jednou z najnavštevovanejších islandských atrakcií, píše RÚV.

Island patrí k vulkanicky najaktívnejším regiónom na svete. Nachádza sa tu približne 30 aktívnych sopečných lokalít.

Vzďaľujú sa rýchlosťou dva centimetre za rok

Ostrov leží medzi eurázijskou a severoamerickou tektonickou doskou, ktoré sa od seba vzďaľujú rýchlosťou približne dva centimetre za rok. V dôsledku toho Island zažíva časté zemetrasenia a sopečné erupcie.

Za posledné dva roky zažil Island šesť erupcií, píše AFP. Tie najnovšie sú z tohtoročného januára a vlaňajšieho decembra.

V roku 2010 výbuch islandskej sopky Eyjafjallajökull na týždeň paralyzoval leteckú dopravu nad polovicou európskeho kontinentu, zrušených bolo vyše 100-tisíc letov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet