Na hlavný obsah

Na Slovensku máme skoro 800 stredných škôl. Mnohé z nich bojujú s nedostatkom žiakov a nízkou kvalitou

Problémom sa bude zaoberať odborná skupina na ministerstve školstva.

Na Slovensku máme skoro 800 stredných škôl. Mnohé z nich bojujú s nedostatkom žiakov a nízkou kvalitou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko má príliš veľa stredných škôl. Mnohé z nich bojujú s nedostatkom žiakov a nízkou kvalitou. Zamestnávatelia navrhujú, aby ich bolo menej. Problémom sa budúci týždeň bude zaoberať odborná skupina na ministerstve školstva.

Na Slovensku máme skoro 800 stredných škôl. Mnohé z nich sú naplnené len na 40 percent. Populačná krivka nenasvedčuje tomu, že by sa mala situácia v najbližších desaťročiach zmeniť.

„Potom sa stane, že tie školy sú chudobné, lebo nemajú dostatočný normatív na žiakov a nevedia si tým pádom kúpiť dostatočné vybavenie,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz.

Na stav stredných škôl na Slovensku sa v spravodajskom bloku Správy :24 pozrela redaktorka RTVS Natália Krížová:

Zamestnávatelia navrhujú zredukovať počet škôl na 200 až 300. Podľa Lasza by nová škola mala byť veľká, mať aspoň tisíc žiakov a mohli by sa na nej kombinovať rôzne technické odbory.

„Škola, ktorá má veľa žiakov, má tým pádom aj veľa peňazí a dokáže si vybudovať to lepšie zázemie, čiže lepšie kampusy, lepšie jedálne, lepšie internáty a samozrejme lepšie vybavenie,“ vysvetlil Lasz.

Aj študenti sa zhodli na tom, že škola musí zaujať dobrými odbormi, históriou a povesťou.

Ministerstvo vníma nutnosť zmeny

Na ministerstve školstva vnímajú nutnosť zmeny v sieti škôl. Pripravujú projekt, ktorý má pomôcť zvýšiť ich kvalitu a zároveň ponúknuť dostatok absolventov, ktorých požaduje pracovný trh.

„Máme jeden ucelený projekt, ktorý je zameraný na podporu odborného vzdelávania, aby štát dokázal ponúknuť atraktívne vzdelávanie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Rezort školstva chce podporovať štipendiá. „Najmä tam, kde cítime, že nám chýbajú isté profesie, budeme ponúkať prospechové štipendiá,“ dodal minister.

Zlúčenie škôl do väčších celkov má podľa zamestnávateľov priniesť nielen zvýšenie kvality škôl, ale aj úsporu pre štát, lebo nebude potrebovať toľko budov, úradníkov či technického personálu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko