Na hlavný obsah

Najmenej 112 ľudí zahynulo pri požiaroch v Čile. Počet obetí bude zrejme ešte stúpať

Lesným požiarom čelí aj Kolumbia.

Najmenej 112 ľudí zahynulo pri požiaroch v Čile. Počet obetí bude zrejme ešte stúpať
Miestny obyvateľ uteká na koni pred lesným požiarom vo Vina del Mar v Čile. Foto: TASR/AP

Už najmenej 112 potvrdených obetí si vyžiadali lesné požiare v strednom Čile. Z nich sa zatiaľ podarilo identifikovať 32. V noci na pondelok (5. 2.) to uviedol námestník ministra vnútra Manuel Monsalve. Informovala o tom agentúra AFP.

Čilský prezident Gabriel Boric predtým informoval o 64 mŕtvych. Zároveň však upozornil, že počet obetí sa bude naďalej výrazne zvyšovať. Uviedol, že ide o najvyšší počet obetí prírodnej katastrofy od roku 2010, keď počas zemetrasenia a následnej vlny cunami zahynulo viac než 520 ľudí.

Podľa ministerstva vnútra v krajine zúri 40 požiarov najmä v pobrežnom regióne Valparaíso. Hasenie komplikuje sucho a teploty takmer 40 stupňov Celzia. Podľa miestnych úradov zhorelo v strednej a južnej časti Čile už takmer 26 000 hektárov pôdy.

„Naďalej zostáva nezvestných 190 ľudí,“ uviedla Macarena Ripamontiová, starostka obce Vina del Mar.

Prezident Boric vyhlásil v piatok (2. 2.) v postihnutých oblastiach núdzový stav a ministerstvu obrany prikázal nasadiť do hasenia viac vojenských jednotiek. Proti plameňom bojuje asi 1 400 hasičov a 1 300 vojakov, ktorým pomáhajú dobrovoľníci.

Vlna horúčav a sucho

Šírenie požiarov uľahčuje vlna letných horúčav a sucho spôsobené klimatickým fenoménom El Niňo. Vedci varujú, že otepľovanie planéty zvyšuje aj riziko výskytu horúčav a lesných požiarov.

Okrem Čile lesným požiarom čelí aj Kolumbia. Riziko ich vypuknutia v dôsledku rastúcich teplôt hrozí aj Argentíne, Paraguaju a Brazílii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet