Na hlavný obsah

Navaľného hovorkyňa potvrdila smrť ruského opozičníka

Jeho mama prišla do trestaneckej kolónii, kde ho väznili.

Navaľného hovorkyňa potvrdila smrť ruského opozičníka
Ľudia v Petrohrade kladú kvety na pamiatku A. Navaľného pri pomníku obetí politických represií. Foto: TASR/AP

Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj zomrel 16. februára o 14.17 h miestneho času. Uvádza sa to v oficiálnom oznámení vydanom úradmi jeho matke, ktorá prišla do trestaneckej kolónie na severe Ruska, kde Navaľného väznili. Na sociálnej sieti X o tom v sobotu (17. 2.) podľa agentúry DPA informovala jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová.

„Alexej Navaľnyj bol zavraždený,“ napísala Jarmyšová. Vo videu zverejnenom na platforme YouTube Jarmyšová povedala, že Navaľného matka Ľudmila pricestovala do trestaneckej kolónie IK-3 v sprievode jeho právnika.

Tam čakali dve hodiny, kým im zamestnanec kolónie oznámil, že telo Navaľného previezli predstavitelia Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie do mesta Salechard v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu, kde urobia jeho prehliadku.

Salechard je od trestaneckej kolónie vzdialený okolo 50 kilometrov. Agentúra Reuters kontaktovala pracovníka tamojšej márnice, ktorý však uviedol, že Navaľného telo tam nie je.

„Žiadame, aby telo Alexeja Navaľného okamžite vydali jeho rodine,“ uviedla Jarmyšová. Zároveň sa poďakovala všetkým, ktorí prišli na spontánne zhromaždenia na jeho pamiatku.

O úmrtí Navaľného informovala ruská väzenská služba, podľa ktorej odsúdenému politikovi prišlo v piatok po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie. Privolení zdravotníci z nemocnice v meste Labytnangi sa Navaľného pokúšali oživovať viac ako pol hodiny, ale neboli úspešní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet