Na hlavný obsah

Ruská polícia zatkla už stovky ľudí, ktorí v mnohých mestách prišli vzdať hold zosnulému Navaľnému

Pietne miesta vznikli vo viacerých mestách.

Ruská polícia zatkla už stovky ľudí, ktorí v mnohých mestách prišli vzdať hold zosnulému Navaľnému
Ruská polícia zatkla muža, ktorý chcel položiť kvety na pamiatku Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

Takmer 360 ľudí už zatkli pri zhromaždeniach, ktoré sa konali zhruba v 30 ruských mestách na počesť opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý podľa úradnej správy v piatok (16. 2.) zomrel vo väzení. Uviedol to v sobotu (17. 2.) špecializovaný server OVD-Info, ktorý monitoruje aktivity ruských bezpečnostných zložiek a problematiku ľudských práv.

Podľa agentúry Reuters je zatýkanie najväčšie od septembra 2022. Vtedy pri protestoch proti čiastočnej mobilizácii, ktorú v súvislosti s ruským vpádom na Ukrajinu vyhlásil prezident Vladimir Putin, zadržali viac ako 1 300 osôb.

Spontánne pietne miesta začali po oznámení Navaľného smrti vznikať v mnohých ruských mestách. Zvyčajne pri pamätníkoch obetiam politických represií, kam ľudia na počesť Navaľného nosia kvety, sviečky a odkazy vyjadrujúce podporu zosnulému opozičnému vodcovi.

Podľa agentúry AFP sa pri niektorých pietnych miestach tvorili rady. Dialo sa tak napriek postoju úradov, ktoré varovali pred organizovaním akýchkoľvek „nepovolených demonštrácií“.

Portréty Navaľného a stovky karafiátov a ruží položili obyvatelia Moskvy do snehu k Múru nárekov na Sacharovovej triede, ktorá je tradičným miestom konania moskovských protestných mítingov. Väčšinou ľudia prichádzali mlčky, niektorí plakali alebo sa objímali.

„Dával nám nádej, že nespravodlivosť raz skončí,“ povedal agentúre AFP 40-ročný vodič Alexander, ktorý k pamätníku priniesol podobizeň Navaľného. „Správa o jeho smrti ma šokovala. Ale nesmieme zúfať. Chcem veriť tomu, že nespravodlivosť bude jedného dňa porazená,“ dodal.

Hold prišli vzdať mnohí

Množstvo karafiátov, ruží a ďalších kvetov bolo vidieť už v piatok večer tiež pri „soloveckom kameni“ v Moskve. Žulový balvan pochádza symbolicky zo Soloveckých ostrovov, kde v časoch Sovietskeho zväzu založili prvý z neslávne známych väzenských táborov – gulagov.

„Nie som stúpenkyňou Navaľného. Ale chcela som vzdať tomuto politickému väzňovi hold. A byť s ľuďmi, ktorí zdieľajú moje názory,“ povedala jedna z prichádzajúcich, 45-ročná lekárka Jelena. „Necítim smútok, ale nenávisť k tým, ktorí ho zabili,“ dodala.

Policajti od pomníkov kvety a ďalšie predmety cez noc odpratali, ľudia však v sobotu prinášali ďalšie. Niekde polícia prístup na pietne miesta zablokovala.

Štyridsaťsedemročný kritik prezidenta Vladimira Putina bol vo väzení od roku 2021. Za ten čas sa potýkal s bolesťami chrbta a nôh, chorobami. Pre zásahy dozorcov nemohol spať, držal niekoľko týždňov hladovku a často bol na samotke, kam ho podľa svojej hovorkyne naposledy poslali pred dvoma dňami.

Len niekoľko mesiacov pred nástupom do väzenia v roku 2021 politika otrávili, z čoho vinil Putina a ruskú tajnú službu FSB.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet