Na hlavný obsah

Ministerka zdravotníctva Dolinková predstavila meno novej hlavnej hygieničky

Jána Mikasa odvolala z funkcie.

Ministerka zdravotníctva Dolinková predstavila meno novej hlavnej hygieničky
Na snímke zľava ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a nová hlavná hygienička Tatiana Červeňová. Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Novou hlavnou hygieničkou sa od štvrtka (15. 2.) stane Tatiana Červeňová. Vo funkcii nahradí Jána Mikasa, ktorý na tejto pozícii končí k 14. 2. 2024. Uviedla to šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD), ktorá o zmenách rozhodla.

Červeňová absolvovala Jesséniovu lekársku fakultu Univerzity Komenského v Martine. Študovala všeobecné lekárstvo. Od roku 1993 pôsobila na Regionálnom úrade vereného zdravotníctva v Martine, uviedlo ministerstvo zdravotníctva na svojom webe. Do funkcie nastupuje s cieľom obnoviť dôveru v úrad a zvýšiť kredit pre odborníkov aj laikov.

Podľa ministerky Dolinkovej výber nového hlavného hygienika nebol jednoduchý, a to vzhľadom na to, že na Slovensku je úzky výber kvalifikovaných odborníkov v tejto oblasti.

„O tom, že ide skutočne o profesionálnu výmenu svedčí aj fakt, že sám doterajší hlavný hygienik Mikas ocenil kvalifikačné znalosti a prax svojej nástupníčky,“ uviedla šéfka rezortu v stredu (14. 2.) pred rokovaním vlády.

Koalícia zmenu víta

Koalícia víta zmeny na čele Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. S vymenovaním Tatiany Červeňovej do funkcie hlavnej hygieničky sa stotožňuje poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Blcháč (Hlas-SD). Označil ju za odborníčku. „Celý život sa venuje tejto problematike,“ dodal.

Aj šéf rezortu životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) víta odvolanie Jána Mikasa. Tvrdí, že vzhľadom na jeho pozíciu rozhodoval neprimerane. Označil ho za predĺženú ruku politikov. Myslí si, že mal vyvodiť zodpovednosť už dávno sám. Nomináciu Červeňovej považuje za veľmi správnu.

Opozícia hovorí o čistkách a politickej výmene

Opozičné strany zmenu vo vedení ÚVZ SR, naopak, vnímajú ako čistky či politické nominácie.  Líder PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka upozornil v súvislosti s výmenou na čele ÚVZ na dynamiku v rámci koalície.

„To, čo sa stalo, bolo, že Andrej Danko a SNS vyzvala na odchod Mikasa a veľmi promptne, deň na to, bol ministerkou odvolaný,“ povedal. Odchádzajúceho hlavného hygienika označil za odborníka.

 Na margo odvolania Mikasa poslanec Peter Stachura (KDH) poznamenal, že v zdravotníctve zažívame bezprecedentné čistky. „Je neuveriteľné, že na Slovensku o tom, kto skončí na ministerstve zdravotníctva, rozhoduje Andrej Danko a antivaxer poslanec Kotlár,“ skonštatoval. Je podľa neho otázne, či rezort zdravotníctva riadi ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

 Hnutie Slovensko považuje nomináciu Červeňovej na post hlavnej hygieničky za politickú. „Udialo sa množstvo politických čistiek v súčasnosti v zdravotníctve,“ podotkol poslanec a exminister zdravotníctva Marek Krajčí z hnutia. Prácu Mikasa vyzdvihol.

„Mnohí nám takéhoto hygienika závideli,“ dodal. Predpokladá, že nová hlavná hygienička spĺňa všetky odborné predpoklady, keďže zákon je podľa neho v tomto smere veľmi prísny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko