Na hlavný obsah

Patrí soľ do čaju? Americká vedkyňa pobúrila verejnosť v Británii

Tvrdí, že pridaním soli sa čaj stane menej horkým.

Patrí soľ do čaju? Americká vedkyňa pobúrila verejnosť v Británii
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Štipka soli v čaji ho urobí menej horkým. Tento výrok americkej profesorky rozbúril vody Atlantického oceánu. Spoločnosť v Spojenom kráľovstve sa cez toto odporúčanie nevie preniesť a opakuje, že do tmavého nápoja patrí výhradne mlieko.

Pitie čaju má blahodarné účinky a predlžuje život. Naznačuje to štúdia amerického časopisu Annals of Internal Medicine. Tamojšia vedkyňa išla vo výskume ešte ďalej a napísala bohato rešeršovanú knihu o najobľúbenejšom nápoji sveta.

„Čínsky rukopis z ôsmeho storočia radí pridať do vody na čaj soľ. A naozaj, veda potvrdzuje, že ako pri káve, tak aj pri čaji môže trochu soli odstrániť jej horkosť,“ uviedla profesorka chémie Michelle Franclová.

Sporu o pitie čaju sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Viktória Bellová:

V Spojenom kráľovstve sa táto rada nestretla s veľkým pochopením. Čaj so štipkou soli ochutnali, no vôbec im nechutil. „Toto určite nie je pre mňa. Chutil mi skôr ako čaj z morskej vody,“ povedal manažér Richmond Tea Rooms Des Davies.

Anglický čaj o piatej je tradíciou už dlhé stáročia. Radi ho tam podávajú s bohato vyzdobenými zákuskami. Briti vypijú denne 100 miliónov šálok čaju. Namiesto soli však doň pridávajú mlieko.

Správne pitie čaju je v Spojenom kráľovstve natoľko citlivá téma, že potrebu vyjadriť sa k tomuto sporu malo aj americké veľvyslanectvo v Londýne. „Chceme uistiť dobrý ľud Spojeného kráľovstva, že táto nemysliteľná predstava pridávania soli do britského národného nápoja nie je oficiálnou politikou Spojených štátov. A nikdy nebude,“ vyhlásilo.

Svoje oficiálne stanovisko však ambasáda podľa Britov pokazila poslednou vetou, keď napísala, že si svoju šálku čaju bude ďalej pripravovať tým správnym spôsobom – zohrievaním v mikrovlnke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet