Na hlavný obsah

Každý Slovák vypil za minulý rok desiatky litrov alkoholu. Jeho požitie sa často podpisuje aj pod páchanie trestných činov

Každý piaty odsúdený spáchal trestný čin pod vplyvom.

Každý Slovák vypil za minulý rok desiatky litrov alkoholu. Jeho požitie sa často podpisuje aj pod páchanie trestných činov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Každý Slovák vypil podľa štatistiky za minulý rok 86 litrov alkoholu. Okrem vplyvu na vzťahy a zdravie sa pitie alkoholu podpisuje aj na páchaní trestných činov. Každý piaty odsúdený spáchal trestný čin pod vplyvom.

Vlani odsúdili súdy za trestné činy pod vplyvom alkoholu celkovo 5 317 ľudí. Bolo to približne o 100 prípadov viac ako v roku 2021.

„Alkohol uvoľňuje sociálne brzdy, takže človek sa stáva pod vplyvom alkoholu taký, aký v skutočnosti je. To znamená, že ak je niekto prirodzene agresívny, tak sa to aj prejavuje,“ hovorí forenzný psychológ Dušan Kešický.

Vplyvu alkoholu na osobnosť človeka sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

„Človek by si mal všímať, aký je pod vplyvom alkoholu a v prípade, ak robí pod vplyvom alkoholu problémy, tak pre neho je to memento, aby prestal piť, pretože sa dostane do ešte väčších problémov,“ dodáva psychológ.

Podľa psychiatra z Nemocnice svätého Michala v Bratislave Ivana Andrého sa o alkohole vie, že často prispieva ku kriminálnym činom. Najmä v prípade závislosti.

„Ľudia závislí od alkoholu strácajú svoju pôvodnú osobnosť, ktorú mali pred rozvinutím závislosti. Stávajú sa emočne plochšími, labilnejšími, ľahostajnejšími. Sú viacej citliví a vnímaví na rôzne negatívne javy. S tým súvisí, že sa ľahšie dostávajú do situácií, ktorých dôsledkom môže byť aj spáchanie trestného činu,“ vysvetľuje André.

Nepitie alkoholu ako nový normál

Ľudia pod vplyvom alkoholu prichádzajú najčastejšie do konfliktu so zákonom pri šoférovaní, alebo pri práci. Menej časté sú prečiny ublíženia na zdraví, výtržníctva, ale aj domáce násilie či vražda. Na ministerstve vnútra sa snažia bojovať proti kriminalite pod vplyvom alkoholu prevenciou.

„Policajný zbor v rámci svojej činnosti realizuje prednášky v predškolských zariadeniach, na školách i v domovoch pre seniorov, ktoré sú adekvátne vekovej skupine, koncipované s cieľom edukovať. Zameriavajú sa na rôzne oblasti, aj v trestnoprávnej rovine,“ priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Podľa odborníkov treba dosiahnuť to, aby mladí ľudia považovali za normálne nepiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko