Na hlavný obsah

Postcovidový syndróm trápi čoraz viac ľudí, sprevádzať ho môžu stovky rôznych príznakov

Prináša so sebou nižšiu kvalitu života i depresie.

Postcovidový syndróm trápi čoraz viac ľudí, sprevádzať ho môžu stovky rôznych príznakov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Postcovidový syndróm môže sprevádzať až 250 rôznych príznakov – únava, dýchavičnosť, bolesti. Pritom majú normálne výsledky laboratórnych testov. Často im nedôverujú lekári ani blízki. Prináša im to nižšiu kvalitu života aj depresie, krajným riešením bola dokonca aj samovražda. Ľudí, ktorých sa týka, je stále viac.

Eva sa od maturity živila rukami. Pracovala do svojich 34 rokov, keď jej do života vstúpil covid. Tretí rok trpí slabosťou, dýchavičnosťou a bolesťami.

„Chodím po rôznych vyšetreniach, výsledky od špecialistov sú väčšinou v norme, len také bežné nálezy, ktoré mi problémy nespôsobujú. Dala som si žiadosť na invalidný dôchodok. Mám dieťa, muža, hypotéku platím a už teraz som na neplatenej PNke,“ priblížila Eva.

Postcovidovému syndrómu sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Psychologička, ktorá tiež trpí týmto ochorením, pozná všetky následky spojené so syndrómom.

„Ja som bola dva roky doma. Rok na platenej PN, potom som požiadala o invalidný dôchodok, ktorý bol zamietnutý. Teraz som začala pracovať na dva dni v týždni, po pol roku na tri dni v týždni. Jediná výhoda je, že pracujem mentálne, fyzicky by som nezvládla pracovať,“ hodnotí svoje skúsenosti psychologička Eva Tudja Vodnáková.

Sociálna poisťovňa objasňuje, že na účely invalidity sa posudzuje postcovidový syndróm, ak príznaky ochorenia trvajú aspoň rok.

„Posudkoví lekári posudzujú týchto pacientov na účely invalidity na základe doložených odborných lekárskych nálezov prísne individuálne. Na diagnózu postcovidový syndróm požiadalo o invalidný dôchodok 106 žiadateľov. Uznaných invalidnými bolo 79 prípadov,“ ozrejmil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Diagnóza s mnohými príznakmi

Lekárka, ktorá tiež trpí týmto syndrómom, založila podpornú skupinu pre pacientov s podobným osudom. Dnes je v nej už viac ako 3 500 ľudí.

„Máme ľudí, ktorí sú veľmi ťažko postihnutí a nedokážu sa ani sami o seba postarať. Prichádzajú o prácu a žiadne laboratórne vyšetrenia nepotvrdzujú túto diagnózu. Tým pádom vlastne nemajú nárok na žiadnu sociálnu podporu,“ uviedla zakladateľka podpornej skupiny a lekárka Silvia Dobrodenková.

Dlhý covid je nová diagnóza s mnohými príznakmi, čo komplikuje jeho uchopenie štátom. „Tým, že trpia akoby veľkým množstvom syndrómov, ktoré spočívajú v kompetenciách jednotlivých špecialistov, a nie je to malý počet špecialistov, tak sa na nich nazerá cez všeobecných lekárov,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Keďže ide o nové ochorenie, údaje o ňom sa stále ešte len zhromažďujú a rezort zdravotníctva zatiaľ nepripravuje zriadenie covidových centier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko