Na hlavný obsah

Pozemkové úpravy sa naťahujú, zatiaľ sú len na papieri. Brzdí to prácu na viniciach či ovocných sadoch

Úpravy majú problém dostať sa z papiera do praxe.

Pozemkové úpravy sa naťahujú, zatiaľ sú len na papieri. Brzdí to prácu na viniciach či ovocných sadoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pozemkové úpravy sa štát pred časom zaviazal riešiť pravidelne a koncepčne. Za štyri roky sa však s projektami pohlo najmä na papieri. Územia pre komasácie síce vyberá, firmy, ktoré by pozemkové úpravy robili v praxi, už nie.

Vo Vrábľoch sa podľa schváleného zoznamu malo sceľovanie pozemkov začať pred dvoma rokmi. V praxi však zmeny nenastali. Rozdrobenosť pozemkov brzdí aktuálne napríklad výstavbu cyklotrasy.

„Sú stovky vlastníkov, s ktorými to musíme riešiť a pristúpiť ku kúpe alebo dohodnúť sa o nájme. Takže privítali by sme, keby sa to tempo vykonávania pozemkových úprav zrýchli,“ uviedol primátor mesta Vráble Viktor Németh.

Téme pozemkových úprav sa v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Na to čakajú aj poľnohospodári. Vysádzať vinice a ovocné sady na rozdrobených pozemkoch je rizikom, čerpanie eurofondov na opravu maštalí na nich je zas nemožné.

„Hlavne by mali pomôcť pri vysporiadaní vlastníckych vzťahov, kde by sme tým pádom vedeli poriešiť lepšie investície,“ ozrejmil predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Leviciach Milan Halmeš.

„Vyberajú sa stále tie katastrálne územia, tých 120 území každý rok. Štát tam nariadi dokonca aj prípravné konanie, ale nepríde už k tomu poslednému kroku, čo je verejné obstarávanie. Štát do pozemkových úprav zo štátneho rozpočtu nedal žiadne peniaze,“ informoval predseda Komory pozemkových úprav Vladimír Uhlík.

V schválenom zozname má však už teraz vyše 400 území na začatie komasácií a tento rok pravdepodobne pribudne ďalších 120. Rezort teraz avizuje, že procesy rozbehne.

„Pre predčasné voľby bola príprava verejného obstarávania pozastavená, po voľbách bola obnovená. Momentálne finišujeme s prípravou súťažných podkladov a predpokladáme, že koncom tohto mesiaca bude prvé verejné obstarávanie vyhlásené, nasledovať budú ďalšie,“ povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Veronika Daničová.

„Hovorilo sa o tom, že 30 rokov je strašne dlhá doba, aby sa pozemkové úpravy na Slovensku dokončili. Dnes meškáme štyri roky, čiže už sme to predĺžili len matematicky na 34 rokov. Reálne sa dá čakať, že to bude pravdepodobne viac,“ reagoval Vladimír Uhlík.

Slovensko má jedny z najrozdrobenejších pozemkov v Európe. Sú lokality, kde má jeden vlastník podiel v sto parcelách, pozemkové úpravy to môžu znížiť na päť až šesť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny